Kultura
0

Promoviran roman "Jalijaš" Midhata Ajanovića

FENA
Roman "Jalijaš" Midhata Ajanovića Ajana, bh. autora koji živi u Švedskoj, promoviran je danas u Sarajevu.

Iako je roman napisan još 1998. godine, ovo je njegova prva promocija u BiH, dok se već pojavio u Hrvatskoj i Švedskoj. Izdavač romana je nova izdavačka kuća "Enkidu" iz Sarajeva.

Prema riječima jedne od promotorki, publicistice Indire Kučuk-Sorguč, "Jalijaš" je roman o čovjeku iz sarajevskog podzemlja kome je sudbina namijenila da prevaziđe mikrosvijet lopovluka i postane glavni akter velikih kombinacija i kriminalnih dgađanja.

"Jalijaš" je intrigantan roman koji raščlanjuje dušu jednog prvoklasnog sarajevskog jalijaša koji u miru živi od unosnog zanata, a u ratu postaje gorljivi pravednik koji je u stanju založiti i vlastiti život za komad svoga neba iznad zavičaja.

Filmski kritičar i pisac Jurica Pavičić je naglasio kako se na našim prostorima pisanje trilera tretira kao sporedni pravac, što je posljedica shvatanja da pisac treba pisati za povijest, čitanke ili naciju.

Trileri iziskuju otvoreno društvo, jer se pišu za publiku. Pavičić je naglasio kako se već 15 godina u našem okruženju živi u svojevrsnoj "crnoj kronici", te je čudno da takva situacija nije proizvela mnogo više u kriminalstičkoj književnosti.

On je zato pozdravio izdavanje Ajanovićeve knjige kao nagovještaj buduće demokratizacije književnosti u regionu.

O rezervama prema ovom žanru književnosti govorio je i reditelj i dramki pisac Jasmin Duraković, koji je istaknuo da se radi o tečnoj priči koja ima žanrovsku određenost, te sa upečatljivim likovima koji se pamte.