Kultura
0

Promocija Art Depoa Ars Aevi

FENA
Projekt Ars Aevi, kao ideja Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu u 15 godina postojanja uspio je sakupiti značajnu kolekciju umjetničkih djela. Vrijedna kolekcija je tek danas i zvanično dobila svoj privremeni prostor u kojem će biti zaštićena do izgradnje objetka koji projektuje arhitekta Renzo Piano.

Na predstavljanju prostora za "privremenu" stalnu postavku u dijelu Doma mladih KSC Skenderija, uručene su zahvalnice onima koji su davali podršku Fondaciji Ars Aevi.

Zahvalnice su dobili: Vlada Italije u čije ime je zahvalio ambasador Italije u BiH Alessandro Fallavolite, Safet Halilović, ministar u Vjeću ministara BiH, Denis Zvizdić, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo, Ivica Šarić, potpredsjednik Skupštine Kantona, Siniša Šešum, predstavnik UNESCO-a u BiH, Josip Braco Jurišić, dogradonačelnik Sarajeva i Suad Džindo, direktor Skenderije.

Prostor u kojem će do daljnjeg biti smještena kolekcija Ars Aevi zvanično je otvorio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je ovom prigodom obavijestio da Predsjedništvo BiH preuzima pokroviteljstvo nad projektom Ars Aevi.

Autor arhitekstonskog rješenja Art Depoa Ars Aevi je arhitekta Amir Vuk, koji je u prostoru od 1.500 kvadratnih metara napravio svojevrsno umjetničko djelo. Prostor je formuliran kao jedan veliki "sanduk" u kojem su privremeno "pohranjena" izuzetna djela savremene svjetske umjetnosti.

Novac namijenjen za zaštitu kolekcije Ars Aevi obezbijedila je Vlada Italije.