Kultura
0

Proglašeni pobjednici takmičenja "Tragovima Bosanskog Kraljevstva"

FENA
Fondacija Mozaik danas je u saradnji sa izdavačkom kućom „Connectum“, u okviru projekta „Tragovima Bosanskog Kraljevstva“ koji finansira Evropska unija, proglasila pobjednika za najbolji literarni rad na temu „Tragovima bosanskog kraljevstva“.

Ocjenu i izbor literarnih radova izvršio je Stručni žiri koji su činili akademik prof. dr. Tvrtko Kulenović (predsjednik) i članovi, spisateljica i pjesnikinja Ferida Duraković, književnica Ljubica Ostojić, prof. dr. Muhamed Dželilović i književnik Slavko Šantić.

Prve tri nagrade osvojili su:

  1. nagrada: 500 KM rad „Tragovima Bosanskog kraljevstva“, autor Elvedin Solo, VI 5 razred OŠ „1. mart“, Jelah, Tešanj
  2. nagrada: 300 KM „Tragom Bosanskog kraljevstva-Ban Mazej Ninoslav“, autorica Edna Skopljak, VI 4 OŠ „Safvet-beg Bašagića“, Visoko
  3. nagrada: 200 KM „Tragovi Bosanskog kraljevstva“, autor Nikola Andrić, V razred OŠ „Vareš“, Vareš.

Žiri je također dodijelio i posebne nagrade za svaku od općina uključenih u projekat: Kakanj, Vareš, Visoko, Zenica, Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf i Jajce.

Svečana ceremonija proglašenja pobjedničkih radova i dodjele nagrada autorima održana je danas u 15.00 na lokalitetu tvrđave Stari grad Vranduk, općina Zenica.

Prisutnima su se pored predstavnika Mozaika i stručnog žirija obratili i Munevera Selmanović, (direktorica Pedagoškog zavoda ZDK-a), Adnadin Jašarević (direktor Muzeja Grada Zenice), te Nihad Korić (direktor Turističke zajednice SBK-a).

U kulturno-zabavnom dijelu programa učestvovali su glumica Narodnog pozorišta Tuzla Selma Alispahić, orkestar i djeca iz osnovih škola Maglaj i Tešanj. Proglašenju pobjednika prisutvovali su mnogobrojni gosti, predstavnici vladinih institucija, domaćih i međunarodnih organizacija, ambasada te medijskih kuća, saopćeno je iz Fondacije Mozaik.