Kultura
4

Prijavite se na konkurs "Nastripaj nasilje"

Klix.ba
TPO Fondacija iz Sarajeva u okviru projekta “Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju”, i u susret promociji stripova NIRA i Bauk FemiNauk kao i zbirke pripovijetki za mlade “Nirini izazovi“, raspisuje konkurs za najbolji crtani strip na temu “Nastripaj nasilje“.

Konkurs je raspisan povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava koji će se širom svijeta obilježiti 10. decembra 2015. godina, a pozivaju se svi zainteresovani u dobi između 15 i 21 godine iz cijele Bosne i Hercegovine da se prijave.

Navodeći da TPO Fondacija potiče mlade da kroz imaginaciju i umjetnost stripa hrabro nastripaju sve što žele reći o nasilju u bh. društvu, kreativna direktorica TPO Fondacije Zilka Spahić Šiljak rekla je da se dobna granica mladih koji se nasilno ponašaju iz godine u godinu rapidno pomjera.

“Sukobi među vršnjacima, napadi na profesore, samoozljeđivanja i maloljetnička delikvencija samo su neki od vidova nasilja koje se svakodnevno dešava u našoj lokalnoj zajednici. Želimo da se mladi osvrnu i na današnje medije i agresivne komercijalne sadržaje jer je jedna vrsta nasilja svuda oko nas“, rekla je Spahić Šiljak te dodala da je kreativnost mladih ljudi najbolji način da se prikaže bosanskohercegovačka stvarnost.

Svi prijavljeni moraju biti državljani Bosne i Hercegovine, a svaki učesnik/ca može poslati najviše jedan rad dimenzija A3 u ne više od četiri stranice. Strip može biti urađen klasičnim ili digitalnim tehnologijama, a u procesu izrade prijavljenog rada može učestvovati više autora/ica (scenarista, crtač, kolorista i sl.). Radovi autora/ica koji prođu užu selekciju će imati priliku učestvovati u kolektivnoj izložbi najboljih strip radova, a tri najbolja rada će biti posebno nagrađena. Konkurs je otvoren do 1. decembra.

Svi zainteresovani prijaviti su mogu popunjavanjem online prijavnog obrasca na www.tpo.ba, a organizatori mole da se obrazac pravilno i u potpunosti ispuni te da se prethodno pažljivo pročitaju pravila konkursa. Online obrazac je uz digitalne kopije u rezoluciji ne manjoj od 300 dpi, potrebno dostaviti putem emaila [email protected]. Prijava je moguća i poštom, a orginalne crteže i kvalitetne kopije potrebno je dostaviti na adresu: TPO Fondacija Sarajevo (Transkulturna Psihosocijalna Obrazovna Fondacija Sarajevo), s naznakom za STRIP- konkurs "NASTRIPAJ NASILJE"), Vilsonovo šetalište 10, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH. Više o TPO Fondaciji i programskim aktivnostima kampanje 16 dana aktivizma možete pronaći na www.tpo.ba.