"Mousefuckers" u SARTR-u
0

Priča o Sarajlijama koji su daleko od svog grada

Sarajevo-x.com
U srijedu, 26. januara 2011. sa početkom u 20 sati na sceni SARTR-a bit će odigrana predstava "Mousefuckers", autora Almira Imširevića, u režiji Faruka Lončarevića.

U predstavi igraju Jasenko Pašić, Snežana Alič, Adnan Hasković, Mirela Lambić i Sanin Milavić.

Rezervacije ulaznica može se izvršiti na telefone 033/ 664-070 i 061/434-846. Cijena ulaznice je 5 KM. Za grupne posjete, učenike i studente odobren je popust.

O predstavi

Berlinski zid je srušen 9. novembra 1989. godine. Iako je to bio trenutak rušenja granica i ujedinjenja Njemačke, ovaj događaj se odrazio i utjecao i na fundamentalne socijalne i političke promjene u cijeloj Evropi.

Dvadeset godina kasnije, pokretanje teatarskog projekta "Nakon pada" usmjereno je prema fundamentalnim društveno-političkim promjenama u Njemačkoj i Evropi. Goethe-Institut je iz 15 evropskih država okupio 19 dramskih pisaca, koji su imali zadatak da napišu tekstove inspirisane aktuelnim događajima i transformacijama koje doživljava bilo pojedinac ili društvo u cjelini.

Almir Imširević, kao autor, i SARTR su izabrani za partnere u ovom projektu ispred Bosne iHercegovine. Otvorenost ovog sarajevskog teatra prema novim tendencijama i inicijativama, kao i za koprodukciju, kroz ovu saradnju sa Goethe-Institutom znači i svojevrsnu potvrdu kvaliteta SARTR-a.

Dramski tekst "Mousefuckers" je priča o svim Sarajlijama koji su daleko od svog grada. Tamo negdje, gdje god da su, baš kao i svi koji su ovdje, jednako su nesretni. Oni tamo usamljeni, pritajeni u iznajmljenim sobama ili stanovima, žive od uspomena i sitnica koje čuvaju kao svoje najveće blago, ponizni i poslušni, puni čežnje i sjećanja.