Film Derviša Zaima
0

Predstavljeno treće tursko ostvarenje "Tačka"

FENA
Projekcijom filma "Tačka" reditelja Dervisa Zaima danas je u Narodnom pozorištu predstavljeno i treće tursko ostvarenje, koliko ih je u konkurenciji Takmičarskog programa za igrani film 14. Sarajevo film festivala.

Priča je to o čovjeku kojeg muči davno počinjen zločin, a sada traži način da se za to iskupi. Prati se linija zločina i kazne, a sastavni joj je dio jedna od tradicionalnih umjetnosti u Turskoj - kaligrafija.

Reditelj Dervis Zaim pojasnio je na konferenciji za medije po završetku projekcije da film zapravo predstavlja drugi dio trilogije. Zamisao je odgovoriti na pitanje da li je moguće ostvariti nešto u filmskoj umjetnosti u čijim će temeljima biti turska historija, umjetnost ili njen strateški položaj.

Prvi dio pod nazivom "Čekajući raj" temelji se tako na osmanskoj umjetnosti minijature, dok je "Tačka" bazirana na osmanskoj ideji kaligrafije.

Kaligrafija se, dodaje reditelj, nastojala u film provući po njenim tehničkim i vizuelnim karakteristikama te unutrašnjim značenjima.

"Film se sastoji iz jednog plana. To je povezano sa sposobnošću osmanskih kaligrafa da svoju sliku urade iz jednog poteza, bez da podižu ruku. Nastojali smo to postići u filmu", ističe Zaim.

Žanr filma je triler, jer govori o odnosu zločina i kazne. Ipak, tvrdi reditelj, to nije klasičan triler. Pokušaj je bio razraditi i druge tematike, a jedno od najvećih pitanja današnjice jeste kako kulturu suprotstaviti barbarstvu, na način da kultura pobijedi.

Glavni glumac Mehmet Ali Nuroglu navodi da je riječ o njegovom drugom filmu s rediteljem Zaimom. On ističe da je u oba projekta prije snimanja filma mnogo radio s rediteljem. Pripreme se nisu sastojale isključivo od klasičnog iščitavanja teksta, već je u velikoj mjeri bila prisutna diskusija o filmu do najsitnijih detalja.

Navodi i da su se njegove pripreme za film odnosile i na sticanje potrebnih saznanja o tradicionalnoj turskoj umjetnosti.

Tema trećeg dijela ove trilogije bit će tradicionalna graditeljska umjetnost - arhitektura, uz centralni lik graditelja Mimara Sinana.