Sarajevo
0

Predstavljena nova zbirka poezije Miroslava Pilja

FENA
"Mi nije jednako ja" naziv je nove zbirke poezije Miroslava Pilja koja je predstavljena večeras sarajevskoj publici na Pedagoškoj akademiji. Predstavili su je prof.dr. Besim Spahić, doc. dr. Lejla Panjeta i prof. Marijo Pejić.

Spahić smatra de je riječ o polivalentnom autoru, kreativcu i pjesniku života koji, osim što misli svojom glavom, duboko osjeća ritam života i smrti.

"Pilj nam pjesmom ulijeva nadu i ljubav u nemirnost djetinjstva, nepresušne prostore ljubavi te ohrabruje povratnike da i u porušenim domovima vide tračak nade i ljudskosti", ističe Spahić.

On je mišljenja da su stihovi Pilja puni dubokih metafora te da u njima projecira i sebe - svoje dileme o ostanku i odlasku te zabludama.

"Stihovi ovog pjesnika života nam mogu uljepšati jedno turobno jutro, donoseći poruku da iza sebe ostavljamo djelo ili nedjelo, ljudskost ili neljudskost", kazao je, dodavši da će knjiga prodrijeti u srca svih.

Za Lejlu Panjetu nova zbirka poezije Miroslava Pilja predstavlja žanrovsko osvježenje na bh. književnoj sceni. Riječ je o društveno angažiranoj poeziji i raspravama sa samim sobom o društveno aktuelnim dešavanjima.

Osnovne su teme knjige - ljubav, povjerenje, prijateljstvo te potreba za moći.

Autor, dodaje Panjeta, govori i o odgovornosti lidera u današnjem vremenu egoizma, napominjući da "mi" nije jednako "ja".

Marijo Pejić ocjenjuje da autor govori o današnjici u kojoj je većina podređena potrebama vladajućih političkih elita koje svoju moć već odavno koriste za zadovoljavanje vlastitih interesa i potreba, krijući se iza interesa kolektiviteta.

On smatra da knjiga predstavlja iskustvo autorove pjesničke zrelosti kroz društveni angažman. Pesimizam je bio njegov stimulans za izražavanje vlastitog nezadovoljstva aktuelnom stvarnošću. Stoga je i uspio dokazati istinitost stare poslovice "Gnjev rađa stih", zaključio je Pejić.

Izdavač knjige je Udruga "Libertas" Sarajevo.

Miroslav Pilj je autor niza knjiga, a pored poezije piše i dramske tekstove, od kojih je za neke i nagrađen. Sarađivao je i sa velikim brojem pjevača sa prostora bivše Jugoslavije.