Bošnjački institut
0

Predstavljena knjiga "Islamska umjetnost" autora Luke Mozzatija

FENA
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga "Islamska umjetnost-arhitektura, slikarstvo, kaligrafija, keramika, stakla i tepisi" autora Luke Mozzatija (Italija), historičara umjetnosti.

Ovu, po mnogo čemu posebnu knjigu, sarajevskoj publici predstavili su prof.dr. Aida Abadžić-Hodžić, prof.dr. Enes Karić i prof.dr. Sulejman Bosto koji su istakli da je Mozzatijevo djelo vrlo važno jer obuhvaća historiju islamske umjetnosti od njenih početaka pa sve do kraja 18. stoljeća.

"Nažalost, nedostaje suvremena islamska umjetnost kao što nedostaje i dio islamske umjetnosti koji je prisutan u BiH. Ipak, nadam se da će prisustvo ovakve jedne knjige na našem tržištu podstaći naše autore da se malo više zainteresiraju za ovu oblast", kazala je Abadžić-Hodžić.

Knjiga je napisana, istakli su promotori, jezikom koji je blizak i struci i narodu. Fotografijama, od kojih je polovinu napravio sam autor, ilustrirana je sva raskoš islamske umjetnosti.

"Ovu knjigu s pravom možemo nazvati enciklopedijom ljepote islama", kazao je Karić.

O iznimnoj kvaliteti knjige dovoljno govori podatak da je na američkoj web stranici "Amazon" koja je specijalizirana za prodaju knjiga, od korisnika dobila pet zvjezdica, a što je, istakao je direktor izdavačke kuće "Šahinpašić" Taib Šahinpašić, rijetko za knjigu ove vrste.

TKD "Šahinpašić" knjigu je izdala u 3.000 primjeraka, a cijena joj je 149 KM.