Kultura
0

Predstavljen posljednji film Takmičarskog programa "Hadersfild"

FENA
SFF
SFF
I posljednji igrani film Takmičarskog programa 13. Sarajevo film festivala prikazan je danas predstavnicima medija – srbijanski "Hadersfild" reditelja Ivana Živkovića. Prema riječima reditelja, "Hadersfild" je film o prijateljstvu. Međunarodnu premijeru film će doživjeti večeras u Narodnom pozorištu u 19,30 sati.

Radnja filma smještena je u mali grad u Srbiji u kojem glavni junak priče tridesetogodišnji Raša živi s ocem alkoholičarem, preživljavajući tako što daje privatne časove i vodi emisiju na lokalnoj radio stanici. Monotoniju života nekoliko likova koji se provlače kroz priču prekida dolazak Igora, koji još od početka 90-ih živi u Hadersfildu u Engleskoj. Prvobitni veseli susret starih drugova pretvara se u emocionalni ringišpil sjećanja...

Reditelj Ivan Živković kazao je na konferenciji za medije nakon projekcije kako njegova generacija želi progovoriti o stanju u kojem su bili ili se još nalaze te je film njihova vizura 20. vijeka u Srbiji.

"Ovim filmom govorimo o nečemu što je našu zemlju gurnulo u situaciju u kojoj se trenutno nalazi. Ipak, ovo je prije svega priča o prijateljstvu kojom smo željeli da se vratimo tim bazičnim životnim stvarima", kazao je.

Također je dodao i kako namjera filma nije bila da se pobjegne od nečega, već naprotiv da se dođe do srca problema.

Glumac i producent Nebojša Glogovac smatra veoma indikativnom pojavu da neko ko se vrati iz inostranstva podijeli to iskustvo sa drugima, koji zatim svoj život i situaciju počnu porediti sa njim. Istaknuo je i da se dugo spremao za ulogu, pokušavajući prodrijeti u život sa takvim kompliciranim porodičnim odnosima.

O ovom ostvarenju govorio je i aktuelni ministar kulture Srbije i poznati beogradski glumac Voja Brajović, ocijenivši SFF odličnom prilikom za prezentaciju srpske kinematografije. Njeni mnogobrojni žanrovi čine je veoma raznolikom i bogatom, a njena je bitna karakteristika i samosvjesnost.

"Mi smo visoko samosvjesna sredina koja ima odnos prema sebi, što je jako bitno. Možemo se pohvaliti sa desetak veoma mladih dramskih pisaca i to je naša važna pozicija koja je kapital jednog društva. Stoga se nadam da će srpska kinematografija imati šansu da još više raširi svoja krila", ocijenio je Brajović

On veoma važnom za dalji razvoj domaće kinematografije smatra međukulturalnu, međudržavnu i međuljudsku saradnju za koju će se u svom mandatu definitivno zalagati.

Međunarodna premijera "Hadersfilda" održat će se večeras u Narodnom pozoirštu s početkom u 19.30 sati.