45 godina rada Zavoda
0

Predstavljen Katalog obnove historijskih spomenika u KS

Piše: E. Kavgić
Povodom obilježavanja 45 godina rada Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo u utorak je u Bošnjačkom institutu upriličena promocija knjige "Katalog obnove 2000-2010. godine"
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U katalogu su zabilježeni svi značajni radovi, sanacije, rekonstrukcije, restauracije i revitalizacije stambenih, sakralnih, javnih i drugih spomenika u Kantonu Sarajevo, koje je Zavod izvodio, ili je bio uključen u njihovo izvođenje.

"Poratne godine rada Zavoda obilježene su radom na sanaciji ratnih šteta, čiji je pregled predstavljen kroz katalog obnove kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo 1996.-2000. godine", rekao je direktor Zavoda Munib Buljina. Dodao je da je cilj Zavoda što prije otkloniti ostatke ratnog dešavanja te da je u tom smislu period od 2000. do 2010. godine mnogo mirniji i pristupačniji za rad.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić je izjavio da je riječ o veoma vrijednom dokumentu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Katalog 2000.-2010. dokumentira kvalitetan i stručan rad u kojem se između ostalog dokumentira i nedostatak sredstava. Nadamo se da to u budućnosti neće biti prepreka za rad Zavoda", dodao je Šarić.

"Vrlo važan dio publikacije su zapravo stručnost i trud ljudi koji su učestvovali u cijeloj izradi knjige. Bio sam impresioniran njenim obimom i sadržajem, najprije jer je to lijepo urađeno i realizovano, ali također i lijepo prezentirano. Tekstovi su sažetak dugogodišnjeg rada obnove kulturno-historijskog naslijeđa", rekao je profesor Ibrahim Krzović.

Katalog sadrži jedanaest cjelina, a u svakoj od njih su predstavljeni sanirani objekti. Radovi na džamijama Magribiji, Čekrekči-Muslihudinovoj i Alipašinoj, Aškenaskoj sinagogi i Crkvi sv. Josipa, višegodišnja složena obnova Bijele tabije i kapi-kula Vratničkog grada, Latinske ćuprije, starih bosanskih kuća - Alije Đerzeleza i Panjine kule, Vijećnice te Gazi Husrev-begove palače, samo su neki od projekata obuhvaćenih katalogom.