Kamerni teatar
0

Predstava "Žaba" na velikoj turneji

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Članovi Kamernog teatra 55 u nedjelju odlaze na veliku turneju sa hit predstavom "Žaba", koju je prema tekstu Dubravka Mihanovića režirao Elmir Jukić.

Već 11. oktobra zvanično najbolju bosanskohercegovačku predstavu u 2009. godini imat će priliku vidjeti publika na festivalu "Zoran Radmilović" u Zaječaru, da bi 12. i 13. oktobra ovu predstavu mogla ponovo vidjeti beogradska publika na sceni Ateljea 212.

Internacionalno najnagrađivaniji bh. teatar potvrđuje status i našeg najmobilnijeg teatra, tako što će 17. oktobra nastupiti u bečkom teatru "Akzent", a već 18. oktobra i u Pragu. Nastup u Češkoj podržalo je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Predstava je za inostranstvo opremljena i titlom na engleskom jeziku, a prevod je osigurala Amira Sadiković.

Inače, ovaj regionalni teatarski hit je za godinu dana od premijere imao 73 izvođenja uvijek pred punim gledalištem. Do sada je predstava "Žaba" gostovala u mnogim gradovima u Bosni I Hercegovini, a u Hrvatskoj je imala tri turneje (Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Osijek, Varaždin, Bjelovar, Brioni), Poljskoj (Olštin), Crnoj Gori (Nikšić, Budva) i Srbiji (Beograd). Interesantno je da je, poput kultne "Helverove noći" i "Žaba" postala predstava koja ima stalno mjesečno gostovanje, po dvije izvedbe, na sceni beogradskog Ateljea 212.

Uovoj predstavi Kamernog teatra 55 igraju Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka i Moamer Kasumović.

Kostimografiju i scenografiju potpisuje Vanja Popović, a originalnu muziku Dino Šukalo.