Kultura
0

Predstava "Sumnja" premijerno pred sarajevskom publikom

FENA
Jedna od najizvođenijih drama na svijetu u posljednjih nekoliko godina "Sumnja" američkog pisca Johna Patricka Shanleya na koju rediteljski pečat stavlja Selma Spahić, premijerno će biti izvedena 28. februara na sceni Kamernog teatra 55.

Predstava je rađena u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Udruženja "Kontakt", a bit će izvedena u okviru programa Festivala "Sarajevska zima".

Uloge su ostvarili Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić.

Scenografiju radi Mirna Ler, kostimografiju Sanja Džeba, dok dramaturgiju potpisuje Aida Pilav.

Radnja je smještena u New Yorku, kvartu Bronx, 1964. godine u jednu katoličku školu. Sestra jednog dječaka, koja je direktorica škole, posumnja da svećenik ima neprimjeren odnos s određenim učenikom.

Rediteljica Selma Spahić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o savršeno ispisanom tekstu te da su sve teme kojima se bavi autor protkane kroz tekst na svim nivoima.

"Važno mi je da se tekst može rezonirati i u bh. društvu, iz pozicije zloupotrebe moći na bilo kojem hijerarhijskom nivou vlasti, bilo vjerskom, političkom ili nekom drugom", kazala je ona.

Glumac Ermin Bravo smatra da je Shanleyjev tekst glumačka gozba te da je zanimljiv i zahtjevan jer se mora raditi na više nivoa u isto vrijeme.

"Morate znati sve nivoe značenja koji izlaze iz tog teksta. Iznenadili su me načini čitanja ovog teksta i to je jedna od njegovih najvećih vrijednosti", mišljenja je Bravo.

Da pravi glumac uvijek traga, istražuje i propituje smatra Tatjana Šojić, potcrtavši da je tekst u tolikoj mjeri dobar da se istinski raduje daljnjem istraživanju lika koji igra.

"Živimo u neuređenom društvu, u vremenu pohlepe, laži i kleveta. To je poželjan ambijent za svaki aktivitet, posebno dramu. Ako ne želite to da prihvatite, prvo što trebate početi raditi je sumnjati", kazao je direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić.

John Patrick Shanley za tekst "Sumnja" dobio je dvije najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005. godine - Pulitzerovu nagradu i nagradu Tony, koja je pozorišni pandan filmskom Oscaru.

Predstava rađena u kooprodukciji Kamernog teatra 55, Udruženja " Kontakt" i Sarajevske zime, a bit će izvedena u okviru programa Festivala Sarajevska zima.