Udruženje Altteatar
0

Predstava "Sanjao sam sve je bijelo" i čarobnjaci za djecu Sarajeva

Sarajevo-x.com
Udruženje dramskih umjetnika Altteatar u sklopu aktivnosti projekta "Jačanje javne svijesti o zaštiti okoliša i promoviranju kulture o zaštiti okoliša kroz eko teatar" priprema pozorišnu predstavu za djecu pod nazivom "Sanjao sam sve je bijelo".
Predstava ima za cilj podizanje svijesti kod učenika osnovnih škola o važnosti zaštite i očuvanja životne sredine. Cilj je također edukativno-odgojnim programima usmjeriti razvoj učenika ka društveno odgovornom pojedincu, a namijenjena je prvenstveno za djecu nižih razreda.

Ovakvav pristup učenja kroz igru ima višestruke prednosti i beneficije za djecu: razvijaju spoznaju o sebi kao dijelu prirode koji treba da živi u skladu sa prirodom, a ne da je podredi sebi; uče kako njihove aktivnosti kao pojedinca mogu doprinijeti očuvanju okoliša; razvijaju vještinu komunikacije i izražavanja pred publikom; uče da budu dio tima i rade i komuniciraju sa ostalim članovima u timu; prevazilaženje nacionalnih i kulturnih razlika kroz kreativan rad; te socijalizacija povučenih učenika.

"Sanjao sam sve je bijelo“ priča je o "Bijelom čarobnjaku" koji uz pomoć svojih prijatelja puhova, mitskih stvorenja, pokušava zaustaviti katastrofu koja prijeti planeti zemlji. Komična, ali i trilerski napeta priča, koja interaktivnim odnosom glumaca s publikom omogućava djeci da na licu mjesta, makar u mašti, daju svoj doprinos očuvanju životne sredine.

Predstava će premijerno biti izvedena u nedelju, 20. decembra 2009. godine, u 12 sati u multimedijalnoj dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u sarajevskom naselju Kovačići, a reprizna izvođenja su 21. i 22. decembra.