Ferida Duraković
0
Pošto kultura?
Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Na stranu, \"ko, kad i gde\" u kulturnim vodama BiH... na stranu i \"ko, kad i gde\" za kormilom države u kojoj samo što ne vlada kanibalizam i blizu je aBsoluta antiutopije... pitanje treba postaviti, da li populaciji BiH, uopšte, treba \"kulture i umetnosti\"? Bioskopi umiru zbog DVD... pozorišta puna samo za jeftine tezge i plitke šale... Galerije se posećuju \"usput\" dok čekamo nekoga ili nešto... Za sve smo krivi mi, koji bez razmišljanja prihvatamo sistem u kom postoji jednostavno pravilo \"sretan je onaj ko je glup\". Ne idu \"kultura i umetnost\" bez obrazovanja! Deca izlaze iz srednjih škola nepismena i nezainteresovana, ispranih mozgova vrlo pasivnom metodom nepostojanja inspiracije prosvetnih radnika. Ne postoje ideali kojima vredi težiti... samo narodne ikone \"igara i hljeba\". Ne postoji indentitet zdravog, obrazovanog, kultivisanog mladog čoveka sa vizijom da se degradacija može zaustaviti. Mi! Narod! Mi smo stoka!
@df slazem se. Jadno je to sto spomenuta \"pjesnikinja\" prima platu od od PEN centra BiH, a Karahasan je jedan od njegovih osnivaca. Taj PEN centar ima svoja nacela koja je preuzeo od bratske medjunarodne institucije a \"pjesnikinja\" je glatko pogazivsi ta nacela ispunila uslove da se pojavi pred Sudom casti koji je predvidjen Statutom PEN centra. Medjutim, ocigledno je da ni ostalim clanovima ove vazne institucije ne smeta neprofesionalizam, fasizam i plitkost ove zene. Ona ne treba ni biti placena. A takvih, koji rade protiv institucija i Bosne i Hercegovine i zbog toga primaju platu, je previse kod nas. Ali koce se time baviti.
Samo sebi, svojoj rodbini i prijateljima bitna knjizevnica, koja svoje knjizevne promasaje kompenzuje tako sto predvodi hajku na naseg najvaznijeg i u svijetu najpriznatijeg savremenog knjizevnika Dzevada Karahasana, a da se pri tome ne ustrucava sluziti se najnizim i najprljavijim sredstvima. Karahasan ima tu (ne)srecu sto nije jaran s Feridom, jer da jeste, vrlo je izgledno da bi bar dobio sredstva iz drzavne kase da otvori trgovinu - kafanu i otpocne privatni biznios. Tesko nama dok su na kulturnoj sceni bitni mediokriteti kakva je pomenuta ili dok o sudbini kulture odlucuju ministri- hulje. Od takvih su istinski vrijedni umjetnici stjerani u cosak ili otjerani u egzil.
Umjetnost je manje bitna od prezivljavanja, zato dragi moji umjetnici ZACEPITE GUBICE. Dosta vas je....
Posto kultura moramo pitati naseg ministra kulture i sporta jer kako stvari stoje bitnije je da gologuza Brena napravi \"kulturni dogadjaj\" u SArajevu nego da pozoriste funkcionise! Gdje ima u kulturnom svijetu da ministar glumi klovna u reklamama na TV-u druge zemlje ili da bude voditelj show-emisije usvojoj i komsijskoj zemlji! E o tome bi se dalo pisati! TUZNO je sve to sto \"Ministarstvo za seljakluk i razonodu\" ne podrzava pravu KULTURU i SPORT u BiH, nego je zauzeto folkerskim dogadjajima koji unistavaju nasu kulturu i ispiraju nam mozak!