Ferida Duraković
0

Pošto kultura?

Sarajevo-x.com
Vodeći kulturni djelatnici u BiH ovih se dana aktiviraju kako bi javnost obavjestili o sve gorim uvjetima u kojima rade institucije kulture u našoj zemlji, čija je nezavidna pozicija dodatno pogoršana smanjenjem budžeta. Pozivajući na javnu raspravu u Sarajevu, bh. književnica Ferida Duraković osvrće se na porazne pokazatelje našeg kulturnog sunovrata.

'Ko još od prosječno obrazovanih ljudi, ovdje i u bijelom svijetu, ne zna za čuvenu Goebelsovu: „Kad god čujem riječ kultura, ja se mašim revolvera“? A zašto ova tema? Zbog srezavanja i srozavanja svih budžeta, pa i onog za kulturu i umjetnost. Zbog srozavanja i srezavanja koje je MMF naredio da se desi kako bi se prevladala ili ublažila ekonomska kriza koja drma cijelim svijetom, pa naravno i Bosnom i Hercegovinom.

Dakle, važan neko rekao deset posto i, hoćeš-nećeš, deset posto ima da bude. I bi deset posto. Mora se. Nije rekao Špirić pa da se i mora i ne mora. Nego rekao mnogo važniji neko pa se mora. ALI (koje djevojci uvijek i nepogrešivo sreću kvari!) ono što je drugim djelatnostima minus deset, to je kulturi barem minus 15-20%! Gotovo svugdje, gotovo svima!

Dakle, nekima 10, nekima 15, nekima 20... A ako kulturi i umjetnosti pridodamo sport, koji zajedno s prvo dvoje čini radost i zdravlje naših tranzicijskih života i našu djecu drži podalje od ulice i droge – e, bogami će srezavanje i srozavanje ići i do dvadeset osam posto. A gdje? U Kantonu Sarajevo! U ukupnoj sumi sredstava srezanih zbog recesije, Ministarstvo kulture nije u minusu obaveznih 10 nego nevjerovatnih 28 posto! I ta nam informacija stiže direkt iz usta ministra!

Ono što već niste imali kao ljepotu i radost u svom tranzicijskom osiromašenom životu ima da vam ukinu u još većem obimu za još više, pa da ga ubuduće još više nemate u svom tranzicijskom osiromašenom životu! A koga okriviti za to? Jer krivac uvijek postoji. Pa makar bio ko zrno bibera.

Koliko imamo ministara kulture, sporta, obrazovanja? Ja to prebrojat ne mogu. Prebrojte vi, molim vas. Dakle: opštine (koliko u BiH?), kantoni (koliko?), entiteti (Bogu hvala, zasad dva, a akobogda nijedan!), država BiH (ni jedan jedini!) − ergo, jest jednako ministara kulture, sporta, obrazovanja – brat bratu jedno, po broju stanovnika, jedan na jednog! A jesmo li mi sa svim tim ministrima kulturniji, obrazovaniji, fizički razvijeniji i zdraviji?

A mi ih plaćamo. Svojim rođenim parama! Za obrazovanje i kulturne potrebe nama i našoj djeci. I osiguravamo više nego dobre plaće svih tih ministara. Koji, uzgred, zakukaju kao sinje kukavice da su im (resorima) uzeli cijelih 28%, kao da oni s tim ama baš nikakve veze nemaju! Pa ko je kriv nego oni, podobni i nesposobni? Ko je kriv što nam umiru pozorišta, koja su čak i u ratu živjela, itekako, a u miru ne mogu?

Kulturom, umjetnošću, sportom kite se baš i najviše oni koji nisu u stanju da očuvaju ni postojeći budžet, a kamoli neki budući, ili veći. Ma ne, nisu oni krivi – krivi smo mi koji smo ih izabrali. Sad se s njima i s kulturom možemo serbez slikat – za opštu historiju bešćašća.

Javna rasprava koju organizira PEN Centar BiH održava se u gradskoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, u ponedjeljak 19. oktobra u 18,00 sati

Na raspravi će govoriti Sejo Đulić, reditelj, direktor Teatra mladih Mostar, Strajo Krsmanović, direktor Galerije Collegium artisticum, Dino Mustafić, reditelj, direktor Festivala MESS.