"Budi slobodan"
31

Počeo festival arTz, u Tuzlu stigle replike najznačajnijih Van Goghovih djela

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izložbom replika najznačajnijih djela Vincenta Van Gogha večeras je u Međunarodnoj galeriji portreta (MGP) u Tuzli otvoren četvrti po redu Festival savremene umjetnosti arTz koji ove godine nosi moto "Budi slobodan".

Prvu festivalsku noć upotpunile su još dvije postavke "20 godina Exit aktivizma" i "Domovina velikih kćeri. Značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća" koje su također mamile poglede velikog broja ljubitelja savremene umjetnosti.

U naredna tri dana kroz Tuzlu će prodefilovati blizu 80 savremenih umjetnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila, Slovenije, Austrije, Njemačke, Holandije, Češke i Bosne i Hercegovine, koji će na jedinstven kreirati ovogodišnje festivalske sadržaje.

"U okviru ovogodišnjeg festivala prikazat ćemo više od 40 programa, koji će se realizirati na raznim lokacijama, od MGP, preko Ateljea Ismet Mujezinović, Panonskih jezera, pjaca, trgova, parkova i tuzlanskih ulica", istakao je direktor arTz-a Rusmir Krdžalić.

Kao što smo već i kazali, ovogodišnje izdanje festivala realizira se pod motom "Budi slobodan", a Krdžalić ističe da je sloboda esencija života i jedno osnovno načelo normalnog življenja.

"Ako normalno živimo onda smo slobodni, a kad smo takvi onda smo spremni prihvatiti sve umjetnosti u svim mogućim oblicima. Prihvatiti umjetnike koji sviraju na krovovima zgrada, prašnjavim podrumima, oni koji izvode performanse na ulicama, odnosno prihvatiti ih onako kako Tuzla zna, a koja je i najmultikulturalniji grad u BiH", poručio je Krdžalić.

Svi oni koji odluče svoju pažnju pokloniti ovom festivalu imat će priliku uživati i u predstavi "Portrait Explosiv" Savremenog njemačkog teatra iz Hamburga koji je svoje premijerno izvođenje u matičnom gradu doživio u aprilu ove godine.

Autor ovog teatarskog projekta je reditelj Branko Šimić, rođeni Tuzlak sa adresom u Hamburgu.

"Dosad nisam imao priliku učestvovati na arTz festivalu i sada se još više radujem prilici da u okviru jednog ovakvog festivala prikažem svoj projekat. Ovaj festival ima prefiks savremene umjetnosti što je za BiH i čitav region veoma bitno. Ovako se između zemalja regiona uspostavlja veza koja je možda u zadnje vrijeme na neki način bila izgubljena", istakao je Šimić.

Predstojeće dane upotpunit će i velika žurka na Gradskoj pijaci u Tuzli u okviru koje učestvuju umjetnici Alija Kamber iz Tuzle, Ramiz Huremagić i Edin Džeko iz Sarajeva te tuzlanski orkestar Balsika.

Također, tu je još i Pannonica arTz Open Air za ljubitelje elektronske muzike, masterclass radionice, kao i premijerno prikazivanje dva umjetnička projekta koja su nastala u produkciji arTz festivala, a riječ je o dokumentarnom filmu "Najgori na svijetu" i predstavi "Tragovi".

Cjelokupan program ovogodišnjeg izdanja arTz festivala možete pogledati na artz-fest.com.