Kamerni teatar 55
0

Počele probe za predstavu "Ne volim ponedjeljak"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Kamernom teatru 55 danas su počele probe za predstavu "Ne volim ponedjeljak", koja će premijerno biti izvedena 17. oktobra, drugog dana Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji je i producent predstave.

Riječ je o dramskom komadu Zlatka Topčića, za koji je dobio nagradu na anonimnom konkursu PEN Centra Austrije, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.

Autorski tim, predvođen rediteljem Kristijanom Papkeom, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Austrije čine gosti iz te zemlje - kostimograf, scenograf, majstor svjetla, dramaturg, kompozitor i drugi članovi.

U ovoj će ansambl predstavi, između ostalih, igrati Gordana Boban, Sabina Bambur, Zana Marjanović, Rade Čolović, Senad Alihodžić, Mirvad Kurić, Semir Krivić i drugi.

"Ne volim ponedjeljak" je angažirani tekst o možda najvećem problemu s kojim se BiH i bh. društvo uopće susreće - zastrašujući broj, naročito mladih ljudi, koji napuštaju ili žele napustiti BiH jer ne vide svoju perspektivu u njoj.

Ovo je priča savremene, razuđene dramaturgije koja kroz isprepletene sudbine nekoliko ljudi, u historijskoj vertikali, govori o različitim sudbinama i razlozima zašto žele otići, što prije i što dalje, ali i iznevjerenim nadama oličenim u "ponedjeljku" od kojeg počinje "obećana pravna država", ekonomska stabilizacija i blagostanja, primirja i demokracija.