"Ranjeni golub..."
10

Pjesnik Goran Vrhunc 10. decembra u sarajevskom BKC-u predstavlja drugu knjigu poezija

E. Sk.
Sarajevski pjesnik Goran Vrhunc u četvrtak, 10. decembra u 19 sati promovirat će drugu knjigu poezija u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Riječ je o knjizi koja nosi naziv "Ranjeni golub iznad sarajevskih bara".

Ovaj sarajevski pjesnik je diplomirao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Objavljivao je u regionalnim i inostranim publikacijama. Prvu zbirku poezije "Opstojnost" objavio je 2016. godine. Obje knjige objavljene su u izdanju Udruženja umjetnika "Planet poezija" iz Sarajeva.

Na promociji, koja će biti realizovana po ideji Sanele Nuhanović, osim autora, učestvovat će i gosti Dijana Beljan, Nejla Bihorac, Mirza Okić, Ahmed Burić i Enes Ibričević. U okviru promocije premijerno će biti prikazan i kratki poetski film "Njegovom", snimljen prema motivima istoimene pjesme iz knjige.

Pjesnik Goran Vrhunc
Pjesnik Goran Vrhunc

"U ovoj, drugoj po redu knjizi poezije Vrhunc je višestruko moćniji nego u 'Opstojnosti', kako je naslovljena njegova prva knjiga, kojom je, uzgred rečeno, snažno iskoračio na sarajevsku pjesničku scenu, i ne samo sarajevsku. To da je moćnija ne treba promatrati kao puki dojam nego, i prije svega, kroz činjenicu da je stilski dotjeranija, tematski gotovo unikatna, da je književno, odnosno estetski otišla dalje, te da u odnosu na ovdašnje prilike otvara nova poglavlja za laičku i stručnu raspravu na temu poezije kao ogledala naše stvarnosti i kao nesporne mjerne jedinice za tu stvarnost", kazao je Rasim Zlatan Pršte, pjesnik i aforističar.