Kultura
0

"PitchWise" u okviru globalne kampanje protiv nasilja nad ženama

FENA
Povodom kampanje globalnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojčicama u cijelom svijetu V-Daya, večeras će u okviru Festivala ženske umjetnosti "PitchWise" biti održana predstava "Vaginini monolozi".

Predstava će biti izvedena u Bosanskom kulturnom centru s početkom u 20.30 sati.

Na konferenciji za medije organiziranoj tim povodom u Sarajevu rečeno je kako je osnovni cilj ukazati na problem brojnih prijavljenih, ali i neprijavljenih slučajeva nasilja u BiH, ali i cijelom svijetu nad djevojčicama i ženama.

Članica Upravnog odbora Fondacije "CURE", organizatora Festivala, Rada Borić ističe kako će globalni pokret protiv nasilja nad ženama V-Day naredne godine proslaviti deset godina djelovanja. U više od 2.000 gradova svijeta svake se godine organizira izvođenje "Vagininih monologa".

"Umjesto da žene svijeta povezuje kreativnost, moć ili unutrašnja ljepota, nas povezuje, na žalost, nasilje koje su u cijelom svijetu vrši nad nama", kazala je Borić.

Globalni pokret protiv nasilja nad ženama te Festival ženske umjetnosti podržale su i dvije Hrvatice – glumica i rediteljica Dubravka Crnojević i zagrebačka glumica Kristina Krepela.

Sav novac od karata za festivalske programe ići će u fond za izgradnju prvog multimedijalnog Centra za žene i djevojčice u Sarajevu.

"Vaginini monolozi" poznato je djelo američke autorice Eve Ensler. Nastalo je prema dvjestotinjak stvarnih priča žena iz različitih dobnih i socijalnih skupina iz svih krajeva svijeta.

Nakon velikog scenskog uspjeha osvojila je 1997. godine prestižnu "Obi" nagradu i bila nominirana za najbolju dramu godine. "Vaginini monolozi" pojavili su se i kao knjiga koja je odmah po objavljivanju postala apsolutni bestseler. Knjigu čine snažna, duhovita, oštra i pronicljiva razmišljanja o kulturološki i sociološki najpotiskivanijem tabuu - ženskoj vagini.

Djelo je prevedeno na više od 30 jezika, a godišnje igrano je u više od 150 profesionalnih kazališta širom svijeta. Oko 800 predstava odigrano je na sveučilištima, različitim radionicama ili u amaterskim kazališnih skupinama.