Umjetnost na ulici
27

Pitali smo građane Sarajeva šta misle o uklanjanju murala na Grbavici: Odmaralo mi je oči

N. C.
Uklanjanje murala prirode, koji je krasio zid zgrade u kojoj se nalazi dm prodavnica u sarajevskom naselju Grbavica, izazvalo je burne rasprave među političarima u Općini Novo Sarajevo, postavši predmet dnevnopolitičkih prepucavanja.

Nakon optužbi od strane javnosti i lokalnih političara odmah su se oglasili iz Općine Novo Sarajevo kazavši da oni nisu naredili uklanjanje murala, već da je to učinila dm kompanija.

Potom su iz dm-a naveli da su oni uklonili mural zbog isteka pravnosnažnog rješenja kojim je odobreno iscrtavanje murala na zgradi u trajanju od godinu dana.

Pitali smo građane Sarajeva šta misle o uklanjanju murala sa zgrade na Grbavici i da li im je smetalo ovo umjetničko djelo?

Jedan sugrađanin je istakao kako se ne slaže s odlukom da se ukloni umjetničko djelo koje je krasilo ovo naselje.

"Da je ovdje bio neki grafit ja bih razumio da su ga uklonili to bi čak bilo pohvalno, ali ako pogledate s druge strane vidi se sav apsurd BiH zato što su okrečili umjetnost, a ostavili pošarane zidove. Tako da je stvarno tužno što su ovo uradili, do kada će više u ovoj državi da se dešavaju ovakve stvari", kazao je.

Jedna turistkinja nam je kazala kako joj se ne sviđaju odluke da se miče bilo šta šareno i lijepo iz grada, a istog mišljenja je i jedan stariji stanovnik Grbavice.

"Meni je ovo odmaralo oči, pošto živim tu blizu i gledam u to. Nikako mi nije smetalo. Kad čovjek sjedne i gleda u ovo, stvarno je odmaralo oči", dodao je.

Jedan stariji sugrađanin protiv je bilo kakvog iscrtavanja po fasadama zgrada.

"Ja se slažem sa svim, protiv toga sam da se uopće išta šara po zgradama. Ljudi plaćaju fasade i renoviraju zgrade i onda neki vandali rade to što rade. Nekad to zna biti umjetnost, znam to, međutim, u većini slučajeva to ne liči na umjetnost", kazao je.

Mural s motivima prirode bio je umjetnički odgovor poznatih bh. street art umjetnika Benjamina Čengića i Rikarda Druškića na pitanje "Šta nas ljude čini lijepima?", koje je dm angažovao da sudjeluju u ovoj kampanji "Inspiracija".