Slika iz 1932. godine
447

Picassov portret ljubavnice na aukciji: Procijenjena vrijednost 55 miliona dolara

N. O.
"Femme Assise Près d'une Fenêtre" (Foto: Twitter)
"Femme Assise Près d'une Fenêtre" (Foto: Twitter)
Picassova slika iz 1932. godine "Femme Assise Près d'une Fenêtre", u prijevodu "Žena koja sjedi kraj prozora", koja prikazuje portret njegove mlade ljubavnice, bit će ponuđena na aukciji 11. maja u New Yorku. Očekuje se da će potret umjetnikove "zlatne muze" iz ključnog perioda karijere ostvariti vrijednost od 55 miliona dolara.

Slika čija se vrijednost povećavala po nekoliko puta tokom prethodnih godina predstavlja svojstvenu prekretnicu u karijeri Pabla Picassa.

"Godina 1932. bila je godina preokreta za Picassa", rekla je Vanessa Fusco, suvoditeljica prodaje aukcijske kuće Christie's, "Imao je 50 godina. Bio je ostvaren, slavan... Ali šta dolazi nakon kritičnog uspjeha? Da li bi ovaj pionir nastavio inovirati ili bi se samo oslanjao na svoju prošlost, na reputaciju koju je izgradio?", dodala je.

Kako navodi CNN, u jeku burnog braka s Olgom Khokhlovom Picasso se upoznao i započeo vezu sa 17-godišnjom Marie-Thérèse Walter, koja je postala inspiracija za neke od njegovih najtraženijih skulptura, crteža i platna.

Dok mnoge slike iz ovog razdoblja prikazuju golu ženu koja leži i miruje, ovaj portret prikazuje figuru koja je budna i prisutna.

"Femme Assise Près d'une Fenêtre" posljednji je put bila na aukciji u februaru 2013. godine, kada je prodata za 44,8 miliona američkih dolara. Kupac je bio jedina osoba koja se nadmetala.

Prilikom prvog pojavljivanja na aukciji 1997. godine u Christie'su, u New Yorku, slika je prodata za 7,5 miliona dolara, a ove godine se očekuje da će vrijediti 7 puta više od početnog iznosa.