Sarajevska zima
575

Performans "Buka i bijes": Umjetnici prošetali sarajevskim ulicama slaveći slobodu stvaralaštva

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U susret zvaniočnom otvorenju festivala Sarajevska zima, učesnici performansa "Buka i bijes" Brace Dimitrijevića prošetali su danas ulicama Sarajeva.

Nakon što su se okupili u Gimnazijskoj ulici, više od 1.000 umjetika prošetalo je ulicama Branicalaca grada, Štrosmajerova, Ferhadija, Titova, Kulovića. Sve do Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nosili su plakate s natpisima koju su antiteza i koji se bave onim što ostaje nakon kavge, nakon rata, pokušavajući zamotati, obmotati i zacijeliti društveno tijelo kao cjelinu izgrađenu na suživotu individualnih identiteta.

"Ko izlazi samo subotom, ne mora nikako", "Sve sem stvarnog života je kič", "Umjetnik je izgnanik u vremenu", samo su neki od brojnih umjetnika koje su u sklopu performansa "Buka i bijes" ulicama Sarajeva nosili umjetnici iz brojnih zemalja slaveći na taj način slobodu stvaralaštva.

Festival Sarajevska zima zvanično će biti otvoren performansom Brace Dimitrijevića i nastupom Državnog ansambla plesa iz Mađarske u Narodnom pozorištu Sarajevo nakon što se podignu festivalske zastave.