Brace Dimitrijevića
19

U sarajevskoj Vijećnici upriličena promocija autobiografije "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej"

L. R.
Slobodan Braco Dimitrijević (Foto: D. S./Klix.ba)
Slobodan Braco Dimitrijević (Foto: D. S./Klix.ba)
U sarajevskoj Vijećnici večeras je upriličena promocija autobiografije "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej" umjetnika Slobodana Brace Dimitrijevića.

Pred brojnim posjetiteljima na promociji su govorili Braco Dimitrijević, književnik Semezdin Mehmedović, kustosica Amila Ramović te glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević.

Autobiografija precizno opisuje umjetničko djelovanje Brace Dimitrijevića i to od ranih početaka.

Promocija autobiografije
Promocija autobiografije "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej" (Foto: D. S./Klix.ba)

Od svoje prve izložbe koju je imao kao desetogodišnjak u rodnom Sarajevu do najvećih svjetskih muzeja i galerija, Braco Dimitrijević beskompromisno otvara nove poglede na umjetnost, uvijek se oslanjajući na tradiciju koju iščitava drugačije, neopterećen predrasudama, a svojim djelima osvaja srca miliona.

Ovu autobiografiju opisuju kao "nevjerovatno umjetničko i životno putovanje na pet kontinenata na koje je autor krenuo noseći sa sobom dijelove naslijeđa svojih zavičaja Sarajeva i Dubrovnika".

Promocija autobiografije
Promocija autobiografije "Louvre je moj atelje, ulica moj muzej" (Foto: D. S./Klix.ba)

Također, svi posjetioci od ponedjeljka 2. oktobra pa sve do 13. oktobra kupovinom ulaznice u Vijećnici imat će priliku da u tri termina: 10, 12 i 14 sati u multimedijalnoj sali moći pogledati autobiografski film koji prati život i rad bosanskohercegovačkog umjetnika koji je svoj prvi intervju dao kada je imao pet godina, a prvu izložbu imao je sa 10 godina.

Braco Dimitrijević iza sebe ima karijeru dužu od pet decenija, a predstavio je više od 160 izložbi širom svijeta.