Kultura
0

Otvoreni 53. Sarajevski dani poezije

FENA
Čitanjem poezije pjesnika iz BiH, regije i Evrope danas je na prigodnoj svečanosti u Bošnjačkom institutu otvoreno 53. izdanje najveće regionalne pjesničke smotre - Sarajevskih dana poezije, koja će trajati do 28. septembra.

Nakon uvodnog skeča u izvedbi glumaca Izudina Bajrovića i Gordane Boban, brojne posjetioce i goste u dvorani Bošnjačkog instituta pozdravio je predsjednik Društva pisaca BiH, koje i organizira ovu manifestaciju, Dževad Karahasan.

On je podsjetio da je Sarajevo 60-ih godina prošlog vijeka kada su prvi put održani Sarajevski dani poezije, bilo jedno od malobrojnih mjesta na kojima su se mogli sresti pjesnik iz Sovjetskog Saveza i pjesnik iz Amerike, pjesnik iz Grčke sa svojim kolegom iz Turske ili razgovarati Francuz i Alžirac, pjesnik iz Konga i pjesnik iz Belgije.

  • Trudimo se koliko možemo da tu veliku važnu tradiciju nastavimo. Ove godine se susreću u Sarajevu i komšije i ljudi izdaleka, a nadajmo se da će dogodine biti još šarenije i još više susreta, te da će biti iduće godine nas i Sarajevskih dana poezije - istaknuo je on.

Pjesnik Ivan Kordić kazao je medijima da je on jedan od najstarijih učesnika Sarajevskih dana poezije te izrazio zadovoljstvo što ta manifestacija još postoji, i dalje okupljajući velike pisce koji nešto znače u evropskoj književnosti.

Da je na Sarajevskim danima poezije bio prije 25 godina istaknuo je pjesnik Tonko Maroević, podvlačeći da je sve ove godine pratio poeziju koja je tu nastajala. Ovu manifestaciju s dugom tradicijom ocjenjuje mjestom zanimljivih susreta.

  • Ovakve manifestacije sasvim sigurno pomažu povezivanju zemalja, a ova je zamišljena tako da se ne zaborave odnosi i veze jezika koji se dodiruju i preklapaju. To je dodatni motiv mog dolaska ovdje, osim zanimljivosti susjedstva, taj oblik druženja koji nadmašuje nastale prepreke - kazao je.

U današnjem prvom danu programa manifestacije učestvovali su pjesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Češke i Kosova.

Tokom dana u Centru za kulturu bit će otvorena i izložba radova učesnika osnovnih škola o temi "Slikam lektiru", na istom će mjestu biti održan dan posvećen mladoj bh. poeziji, dok će u večernjim satima u Bošnjačkom institutu biti upriličena međunarodna pjesnička večer.

Svečanost otvaranja manifestacije upotpunjena je i muzičkim dijelom uz nastup hora "BellArtissimo" i Zanina Berbića na sazu.