Galerija "Boris Smoje"
0

Otvorena izložba fotografija "Bicikl(ista) i okolina"

Piše: A. Kovač
Goran Drndelić, Downhill-FlyBy
U galeriji "Boris Smoje" u Sarajevu sinoć je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Bicikl(ista) i okolina".

Posjetioci, koje su na ulazu dočekali uniformisani biciklisti biciklističkog kurirskog servisa "Probajk", mogli su vidjeti 28 fotografija koje su prikupljene tokom nagradne igre koja je trajala do 15. februara.

Naime, za učešće u ovoj nagradnoj igri prijavila su se 73 autora iz BiH sa ukupno 474 fotografije. Svaki učesnik je mogao poslati najviše deset fotografija, a selekciju fotografija su izvršili Mensura Jahić i Fahrudin Fehimović, predstavnici foto kluba "Sarajevo", i Amer Hadžić, student ALU - grafika.

Pobijedila je fotografija "Downhill - FlyBy", autora Gorana Drndelića iz Bihaća.

Inače, nagradna igra i izložba je inicijativa Amina Kujovića, menadžera biciklističkog kluba "Trek" Sarajevo.

"Mnogi aktivni biciklisti u indivudialnim i grupnim vožnjama koriste fotoaparate i bilježe svoje discipline u različitim okruženjima. Biciklistička zajednica posjeduje obilno bogatstvo kvalitetnih fotografija. Odlučili smo da građanima prezentiramo biciklizam u prirodnom okruženju na jedan posve novi način, fotografijom. Aktivnosti kluba 'Trek' idu u tom pravcu da biciklizam ne ostane na nivou subkulture i pojedinih udruženja, nego da to postane, kao i u drugim evropskim i svjetskim gradovima, najraširenije transportno sredstvo", kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Kujović.

Prema njegovim riječima klub "Trek" u ovoj godini namjerava pokrenuti i projekat pod nazivom "Sarajevo tour", kojim će poticati biciklizam kao kulturu transportnog sredstva u urbanoj sredini. Građani će moći iznajmiti bicikl od jednog sata do tri mjeseca.

"Biciklizam igra veliku ulogu kao kultura transporta jer je biciklo jeftino izraditi, ekološki je prihvatljivo, povoljno je za zdravlje i kondiciju i ne koristi pogonska goriva, tako da ima i štednu osnovu. Pokušaćemo uticati na gradska komunalna preduzeća da planski i kvalitetno ubrzo osiguraju osnovne uslove za razvoj biciklizma - izgradnju staza i parkirališta za bicikla", dodao je Kujović.

Sinoćnja izložba je bila veoma dobro posjećena, a posjetioci su tokom razgledavanja fotografija uživali u muzici benda Irfan Tahirović Trio.

Fotografije će u galeriji "Boris Smoje" biti izložene do 21. marta, a u toku ove godine izložba fotografija "Bicikl(ista) i okolina" održat će se i u Bihaću, Banjoj Luci, Zenici i Mostaru.