U četvrtak
0

Otvaranje izložbe "Susjedi u dijalogu-Kolekcija Istanbul za Ars Aevi"

FENA
Foto: D. Vekić
Foto: D. Vekić
U Galeriji "Collegium artisticum" u četvrtak 9. oktobra bit će zvanično otvorena izložba "Susjedi u dijalogu - Kolekcija Istanbul za Ars Aevi".

Izložbom čija je kustosica eminentna kritičarka umjetnosti Beral Madra, sarajevskoj publici će biti prezentirano 11 novih radova koje postaju dijelom Kolekcije Ars Aevi.

U povodu ove izložbe organizirani su i specijalni programi: predotvaranje izložbe za medije u Galeriji "Collegium artisticum" u 10.30 sati, nakon čega slijedi razgovor "Susjedi u dijalogu" koji će biti održani u Art depou Ars Aevi u Centru Skenderija u 11.00 sati.

Razgovor "Susjedi u dijalogu" moderirat će Beral Madra, a učesnici će s umjetnicima i gostima događaja razmatrati teme o odnosu Istoka i Zapada te o kulturološkim i etičkim vrijednostima Kolekcije Ars Aevi.

Radovi četrnaest umjetnika s prostora južnog Kavkaza, Bliskog istoka i istočnog Mediterana su već u martu 2007. zvanično postali dijelom Kolekcije Ars Aevi.

Steve Sabella (Jerusalem); Wafaa Yasin (Galileja); Sanan Aleskerov (Baku); Lamia Joreige (Bejrut); Vahram Aghasyan (Erevan); Khaled Hafez (Kairo); Shalva Khakhanashvili (Tbilisi – Pariz); Farhad Moshiri (Teheran); Dilek Winchester (Istanbul); grupa Xurban (Istanbul – Izmir - New York) i Andrej Đerković (Sarajevo) su predstavili djela na grupnoj izložbi "Susjedi u dijalogu" u Istanbulu, u prostoru Feshanei Amire.

Djela ovih umjetnika bh. publika će moći vidjeti na izložbi od 10. do 31. oktobra, saopćeno je iz Ars Aevija.