Nacionalni događaji
115

Opera NPS na programu obilježavanja "Memorijala Srebrenica" u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Foto: Almin Zrno
Foto: Almin Zrno
Svake godine se u Velikoj Britaniji, u organizaciji Fondacije "Remembering Srebrenica" kojom predsjedava dr. Waqar Azmi OBE, uz najveće državne počasti obilježava "Memorijal Srebrenica" uz poruku da se tragedija Srebrenice više nikada ne ponovi.

Komemoraciji u Gildhallu bit će prisutno preko sedam stotina gostiju. U većem broju gradova Velike Britanije bit će upriličeni nacionalni događaji na kojima će o srebreničkom genocidu govoriti majke Srebrenice i politički lideri.

"Osim odavanja počasti muškarcima koji su ubijeni, moramo odati priznanje na hrabrosti ženama koje su bile žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i podizanjem naših glasova boriti se protiv mizoginije, rasizama i svih oblika mržnje", izjavio je Waqar Azmi.

Članovi Opere Narodnog pozorišta Sarajevo - solisti Adema Pljevljak Krehić i Amir Saračević, uz pratnju Aide Mušanović Arsić (klavir) i Elvira Solaka (gitara) uzet će učešće u glavnom i drugim pratećim programima koji će biti održani u Londonu, Belfastu, Mančesteru, Glazgovu, Lutonu, Kardifu.

"Čast nam je da Narodno pozgorište Sarajevo kao krovna teatarska institucija naše zemlje, predstavlja našu državu na ovogodišnjem obilježavanju Memorijala", poručila je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.

Također je izrazila osobnu zahvalnost dr. Waqaru Azmiju za cjelokupan angažman i djelovanje po pitanju humane inicijative koju sprovodi sa svojih hiljadu aktivista organizacije "Sjećanje na Srebrenicu".