Kultura
4

Olimpijski muzej čuva sjećanje na najblistaviji događaj u historiji Sarajeva

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najblistaviji događaj u modernoj historiji Sarajeva, koji se sasvim sigurno neće zadugo ponoviti, jesu Zimske olimpijske igre iz 1984. godine. Bilo je to jedno bolje vrijeme, vrijeme u kojoj su se cijenile vrijednosti kao što su jedinstvo, prijateljstvo, poštovanje....Trideset godina nakon otvaranja Olimpijade u Sarajevu, Olimpijski muzej još uvijek čuva sjećanje na te vrijednosti.

Smješten u prostorijama Olimpijske dvorane Zetra - Juan Antonio Samaranch, Muzej sadrži kolekciju od neprocjenjive vrijednosti - fotografije, svjedočanstva, sportsku opremu, umjetničke slike, medalje...

Od osnutka 1984. do početka agresije na BiH nalazio se u reprezentativnom zdanju iz 1903. godine, Vili Mandić u sarajevskom naselju Mejtaš. No, na samom početku rata ta je zgrada, zajedno sa drugim kulturnim institucijama, granatirana i uništena. Ipak, kolekcija je zahvaljujući angažmanu uposlenika spašena.

Direktor Muzeja Edin Numankadić je već trideset godina vezan za ovu instituciju, sa kolegama je, kako kaže u razgovoru za Klix.ba, stvarao, spašavao i obnavljao Muzej.

Krečenje spasilo kolekciju

"Već u martu 1992. godine, vidjevši da u zemlji vlada velika napetost, razgovarao sam sa kolegama šta i kako ćemo. Imali smo numizmatičku kolekciju Hasagić od 250 zlatnika i brinuo sam da se nešto ne desi. Palo mi je na pamet da okrečimo Muzej pa smo sve eksponate snijeli u kase u podrumu i tako ga spasili. Kada je počelo granatiranje, prostorije su bile prazne", prisjeća se Numankadić.

Spašeni eksponati su ponovo postavljeni u Zetri, u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH. Ovaj "novi" Olimpijski muzej u Sarajevu obnovljen je i svečano otvoren 8. februara 2004. u povodu obilježavanja 20 godina XIV ZOI.

Među najvrednijim eksponatima Numankadić izdvaja spomenutu kolekciju Hasagić, zatim medalje, skije Jure Franka, plakate Ismara Mujezinovića, grafike Andyja Warhola, Henryja Moorea, Jamesa Rosenquista, slike Mersada Berbera, Bekira Misirlića...

"Sve su to drage uspomene na jedno vrijeme koje je bilo izvanredno i uzbudljivo. Olimpijada je u nekim historijskim tokovima života Sarajeva u 20. stoljeću jedina pozitivna stvar. To je nešto čime se trebamo ponositi. Sretan sam što taj duh olimpizma nastavlja da živi i što se olimpijske vrijednosti još uvijek čuvaju. Nadam se da će i mlađe generacije nastaviti čuvati taj duh", kaže Numankadić.

Muzejska kolekcija se i dan-danas dopunjava zahvaljujući ljudima koji su sačuvali predmete iz tog zlatnog perioda glavnog grada BiH. Sarajlije rado poklanjaju sve što je vezano za Olimpijadu.

"Ja sam često hodam po buvljim pijacama i kupujem sve što mislim da je interesantno za Muzej tako da mi u nekom smislu imamo boljih stvari nego pred sami rat", kaže direktor Muzeja.

Rekonstrukcija originalne zgrade

Iako Muzej ima neprocjenjivu vrijednost, kulturološku i povijesnu, već više od dvije decenije institucije na vlasti ne pokazuju želju ni interes da pomognu obnavljanje originalne zgrade na Mejtašu. No, na svu sreću, te vrijednosti su prepoznali drugi, prvenstveno ambasador Francuske u BiH Rolland Gilles.

Olimpijski komitet je već obavio dvije faze rekonstrukcije - očišćene su prostorije i napravljen krov, betonirana unutrašnjost, postavljeni vrata i prozori, objekt je konzerviran da ne propada.

"Ostala je zadnja faza koja podrazumijeva obnovu fasade i enterijera. Tu se francuski ambasador Gilles veoma angažovao. On je sportista i shvata vrijednosti olimpizma. Nadam se da će uz pomoć Francuske ambasade, Fondacije Sarajevo, srce Evrope i Međunarodnog olimpijskog komiteta u junu ove godine krenuti obnova", kaže Numankadić.

Nedavno je najavljena i kampanja "1 KM za moj muzej" u koju će se moći uključiti i građani i pomoći rekonstrukciju Muzeja.

Predsjednica Fondacije "Sarajevo, srce Evrope" Jasmina Pašalić kazala je da se radi o projektu koji u sebi ima topline i koji je svima u srcu drag, te kojim će Sarajevo ponovo doći u žižu evropske i svjetske javnosti.