Sve spremno za početak 17. SFF-a
0

FOTO+VIDEO / Objavljeni svi naslovi programa Open Air

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"Sve je spremno za početak 17. Sarajevo Film Festivala!", najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u kinu "Meeting Point" u Sarajevu. U skladu s tim obznanjeni su svi naslovi najpopularnijeg filmskog programa Open Air.

U devet festivalskih dana u Open Air programu će biti prikazano deset filmova, a program će 22. jula otvoriti film "Le Havre" reditelja Akija Kaurismäkija kojeg će sarajevskoj publici predstaviti glavni glumac filma André Wilms.

Druge večeri, u subotu 23. jula, svjetsku premijeru će imati film "Orkestar" Pjera Žalice. Riječ je o ostvarenju koje kao svojevrstan dokument o fascinantnoj 25-godišnjoj karijeri Saše Lošića i sarajevske grupe “Plavi orkestar“, svjedoči o jednom vremenu i jednoj generaciji koja je proživjela promjenu sistema vrijednosti ali je ostala odana samoj sebi. Film o optimizmu, snazi i neuništivosti talenta, prijateljstvu i muzici.

U nedjelju, 24. jula, publika u Ljetnom kinu !hej će vidjeti "Ulaz za poslugu" Phillippea le Guaya, koji će se sa glumicom Nataliom Verbeke pokloniti sarajevskoj publici.

Ponedjeljak, 25. juli, rezervisan je za Nurija Bilgea Ceylana i njegov "Bilo jednom u Anadoliji". Turski reditelj, kojeg pamtimo kao predsjednika žirija Takmičarskog progama - igrani film 14. SFF-a, u Sarajevo dolazi sa ekipom od 20 članova.

"Imamo papu" naziv je filma koji će biti prikazan u utorak, 26. jula. Radi se o filmu koji na duhovit, vispren i zanimljiv način priča šta se dešava iza kulisa izbora za novog papu. Film je rediteljski uradak Nanija Morattija, a u kinima u Italiji oborio je sve rekorde gledanosti.

SFF će ove godine ponovo ugostiti reditelja Caryja Fukunagu, koji će u programu Open Air predstaviti film "Jane Eyre". Film je, prema riječima direktora Festivala Mirsada Purivatre, najzanimljivija i najslobodnija ekranizacija slavnog romana Charlotte Bronte. Film je na programu u srijedu 27. jula.

Reditelj Joshua Marston u Sarajevo dolazi sa ostvarenjem "Krv prašta", dramatičnim i napetim filmom o krvnoj osveti u Albaniji.

"Film otvara mnoga pitanja o onome šta se dešava kod nas i oko nas", ističe Purivatra.

Publika 17. SFF-a imat će priliku da pogleda film "Melanholija" kontroverznog reditelja Larsa von Triera, koji je istjeran sa ovogodišnjeg Cannes Film Festivala zbog nepromišljenih izjava. Film će predstaviti glumačka diva Charlotte Rampling, koja je ovogodišnja kustosica Fondacije Katrin Cartlidge.

Posljednja večer 17. SFF-a proteći će u znaku dva filma. Kratki film našeg istaknutog reditelja Danisa Tanovića "Prtljag" imat će svoju svjetsku premijeru.

"Danis se sa ovim filmom vraća temama rata i njegovim posljedicama. Film se upravo montira, ali imamo garancije da će biti završen do datuma kada je zakazana premijera", naglasio je Purivatra.

Osim ovog, isto veče će biti prikazan i film "Čuvar" reditelja Johna Michaela McDonagha.

Purivatra je predstavio i neke novine, koje će Festivalu dati novu vrijednost.

Jedna od njih je prikazivanje tri filma u 3D tehnologiji u dvorani Mirza Delibašić.

"Tri velike kompanije XDC, Barco i XPAND udružile su se kako bi omogućili 3D digitalne projekcije u dvorani Mirza Delibašić, koja će biti opremljena sa fascinantnom opremom u vrijednosti od 300.000 KM", naglasio je Purivatra.

Još jedna novost Festivala je preseljenje Festivalskog centra iz Doma Oružanih snaga BiH u suteren Bosanskog kulturnog centra.

Ovogodišnji 17. Sarajevo Film Festival donijet će 205 igranih, dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova.