Program u znaku crne komedije
22

FOTO+VIDEO / Objavljeni prvi naslovi i gosti Open Air programa 18. SFF-a

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Direkcija Sarajevo Film Festivala predstavila je danas dio naslova koji će biti prikazani u okviru najpopularnijeg i najposjećenijeg programa Open Air.

Pored filma "Djeca" bh. rediteljice Aide Begić, koji će 6. jula otvoriti 18. Sarajevo Film Festival, čelni čovjek SFF-a Mirsad Purivatra obznanio je danas naslove još tri ostvarenja koja će biti prikazana u najvećem kinu na otvorenom, Ljetnom kinu !hej.

"U ova vremena koja nisu najbolja ni u BiH, ali ni u ostatku Evrope, imat ćemo jednu malu izmjenu programa, a to je više naslova koji će biti orijentisani ka žanru crne komedije ili komedije", kazao je Purivatra na konferenciji za novinare u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Jedan od filmova koji će publika imati priliku pogledati na velikom platnu Ljetnog kina !hej je dobitnik nagrade žirija 65. Filmskog festivala u Kanu. Riječ je o ostvarenju, čiju režiju potpisuje Ken Loach, "Angel's share".

"Film je izazvao oduševljenje i velike ovacije u Kanu. 'Angel's Share' je vrlo britka priča o Škotskoj danas i jednoj grupi mladih, koji žive sa svojim problemom i pronalaze način, ne samo da ga prevaziđu, već i da se snađu. Mnogu su rekli da je film kombinacija 'Trainspottinga' i 'Full Montyja'. Publika će zasigurno uživati, a dva glavna aktera, glumci Paul Brannigan i Gary Maitland će biti u Sarajevu", kazao je Purivatra.

U okviru Open Air programa 18. SFF-a publika će imati priliku da pogleda i izuzetno filmsko ostvarenje francuskih reditelja Oliviera Nakachea i Erica Toledana "Nedodirljivi".

Dirljiva, a ujedno i komična priča o dvojici naizgled nespojivih ljudi, bogatašu u invalidskim kolicima i momku s ulice, koji, unatoč svojim razlikama, postaju veliki prijatelji, bazirana je na istinitom događaju.

Film je 12 sedmica bio najgledaniji film u Njemačkoj i gdje god je igrao bio je veliki hit. Tome u prilog govori podatak da ga je do sada pogledalo više od 30 miliona gledatelja širom svijeta. Publiku 18. SFF-a očekuje topla ljudska životna priča, ali i smijeh i zabava.

"Treći film koji ćemo danas najaviti je 'Ja, Anna' reditelja Barnabyja Southcombea, pishološki triler čija je radnja smještena u sumorni London. Film je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je privukao veliku pažnju. Glavni glumci Charlotte Rampling i Gabriel Byrne ostavrili su fantastične uloge koje sve vrijeme plijene pažnju ljubitelja filma", ispričao je Purivatra te dodao da je potvrđen dolazak reditelja filma i glavne glumice te producenta Christophera Simona, koji će pozdraviti publiku u Ljetnom kinu !hej.

Direkcija 18. Sarajevo Film Festivala će u narednim danima obznaniti još šest naslova popularnog Open Aira te najaviti imena gostiju ovogodišnjeg Festivala. Do početka 18. SFF-a ostao je još 31 dan, a kako je kazao Purivatra, pripreme su u završnoj fazi.