Ispred Narodnog pozorišta
0

Obilježavanje Svjetskog dana plesa i u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Obilježavanje Svjetskog dana plesa će se održati i u Sarajevu 29. aprila ispred zgrade Narodnog pozorišta

Manifestacija će trajati u periodu između 19 i 20 sati, a pokreće je organizacija za promociju i razvoj savremenog plesa u BiH Tanzelarije u saradnji sa Institutom za ples i pokret, a pod pokroviteljstvom mreže Balkan Dance Network i Nomad Dance Academy manifestaciju će uz pomoć

Događaj će na platnu uz pomoć interneta i streaming tehnologije, pratiti oko 6.000 ljudi iz šest gradova (Sarajevo, Ljubljana, Sofija, Beograd, Zagreb i Skoplje). U tim gradovima će u isto vrijeme biti održana ista manifestacija.

"Iz Sarajeva očekujemo sudjelovanje oko 50 plesača različitih plesnih orijentacija, 300 studenata i mnogobrojne građane koje ćemo pozvati da nam se pridruže", navodi se u saopćenju.

Paralelno uz tu manifestaciju i Nacionalni balet Sarajevo imat će premijeru baleta "Kopelija".

"Za tu priliku pripremljen je poseban promotivni spot od jedne minute. Spot se sastoji od "doniranih" pokreta pozvanih umjetnika, ministara kulture i drugih ličnosti iz kulturnog svijeta i građana Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Skoplja, Zagreba i Sofije", navodi se.

Svjetski dan plesa ustanovio je UNESCO 1982., a obilježava se 29. aprila širom svijeta. Ove godine održava se pod sloganom "Go Out And Dance!" uz poruku da plesati može svako, bez obzira na spol, godine, fizičku kondiciju, trening i drugo.