10. put birala publika
122

Nusmir Muharemović i Ajla Hamzić najbolji glumci BiH na festivalu u Konjicu

E. M.
Na 10. festivalu glumca Bosne i Hercegovine u Konjicu nagrada za najboljeg glumca pripala je Nusmiru Muharemoviću, a za najbolju glumicu izabrana je Ajla Hamzić.

Nusmir Muharemović iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za najbolje glumca BiH je izabran nakon igranja ulogu gospodina B. u predstavi "Tri dana ili uspon i pad gospodina B.", a ovo je drugi put da je Muharemović dobitnik ovog priznanja.

“Prvi put to je bilo za predstavu ‘Ravna ploča’, a sada za predstavu ‘Tri dana’. Sretan sam, prije svega, zato što je ovo nagrada koju dodjeljuje isključivo publika. Sve što radimo, treba da radimo i radimo zbog publike, jer besmisleno bi bilo da postojimo sami zbog sebe i da smo svrha sebi. Uopšte, pozorište ili umjetnost, mislim da ne smije biti eletistička. Naravno, ne treba biti podilažanja publici u nekom banalnom smislu, ali, zaista, mislim da i festivali, pozorište, glumci i umjetnost postoje zbog onih koji to konzumiraju, zbog publike”, kazao je Muharemović.

Foto: Vehid Šišić
Foto: Vehid Šišić

Za najbolju glumicu ovogodišnjeg Festivala glumca BiH proglašena je Ajla Hamzić iz Narodnog pozorišta Mostar i to za ulogu Asje u predstavi "Zbogom, Kalifornijo!".

“Divan je osjećaj dobiti ovu nagradu. Iskreno, nisam očekivala i zato mi jako znači. Presretna sam i nema većeg zadovoljstva i časti od osjećaja da vas je publika darovala takvom nagradom”, kazala je Hamzić.

U sklopu festivala dodijeljene su i druge nagrade pa je Nagrada za kolektivnu glumačku igru pripala je Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar za predstavu "Isus, sin čovječiji".

U kategoriji mladi, nagradu za najbolju glumicu dobila je Lara Dragović, za ulogu kapetanove kći u predstavi "Druga strana vjetra".

Foto: Vehid Šišić
Foto: Vehid Šišić

Najbolji mladi glumac je Enes Kozličić, za ulogu Antelj u predstavi "Djelidba", Kamernog teatra 55 Sarajevo. Nagradu u njegove ime je preuzeo dramaturg Kamernog teatra 55 Vedran Fajković.

U kategoriji regionalni program, nagradu za najbolju glumicu dobila je Ksenija Pajić, za ulogu Katarina/mama, u predstavi "Hotel nostalgija", Kazališta "Lectirum" Zagreb. Ona se, također, video porukom obratila konjičkoj publici.

Član Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH u Konjicu Almir Bašović obratio se publici, kazavši da je u pitanju festival koji je specifičan po tome što nagrađuje glumce.

“Čestitam vama, publici  Konjica, što ste radili na sebi, i što ste sebe, deset godina učili jednoj jednako važnoj vještini, a to je vještina gledanja pozorišnih  predstava. Imali ste hrabrast da nagradite, bez ikakvih kompromisa, talenat, glumačku tehniku, autentičnost u posjedovanju emocija, nekada, možda, naprosto ljudskost”, naveo je Bašović.

Nakon dodjele nagrada upriličen je i muzički program. Koncert je održao duet “Alkatmer”, kojeg čine Zanin Berbić i Adis Sirbubalo.