Kultura
0

Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo počinje 5. oktobra

FENA
Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će svečano otvorena 5. oktobra izvedbom predstave Baleta NP Sarajevo. Svečanost otvaranja sezone trajat će od 5. do 12. oktobra, a sa svojim predstavama nastupit će sva tri ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo - Opera, Drama i Balet.

Umjetnička djelatnost Kuće na obali odvijat će se i prije formalnog otvaranja nove umjetničke sezone.

Tako će Drama, u okviru umjetničko-književne manifestacije "Cum Grano Salis 2007." u okviru koje se dodjeljuje najviše priznanje za prozna ostvarenja, izvesti hit predstavu "Prvi put s ocem na izbore" Abdulaha Sidrana, rađenu u dramatizaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

To će biti i prvo gostovanje pozorišnog ansambla u Tuzli u okviru nove sezone. Gostovanje je predviđeno za 7. septembra, dok će već 13. i 15. septembra u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo biti priređeni operni programi.

Tako će 13. septembra biti izveden kolažni operni program sa arijama iz najpoznatijih opera, dok će 15. septembra u čast prvakinje Opere i dugogodišnje članice NP Sarajevo, istaknute europske pedagogice Milice Zečević-Buljubašić biti organiziran poseban koncertni program. Publika će ponovo uživati u vrhunskom artizmu ove umjetnice.