Izložba "Mahala Paradiso"
0

Nostalgija za mahalama i vremenom koje nestaje

Sarajevo-x.com
Publici u Sarajevu u galeriji BlackBOX predstavljena je izložba fotografija "Mahala Paradiso - Opasnost od rušenja" autora Igora Kapetanovića.

Autor je tom prilikom o svojim radovima rekao: "Fotografije koje su nastale u protekla tri mjeseca prikazuju priče sa zidova objekata obilježenih ovakvim znakovima. Osim detalja, kontrasta i boja, koji su vizuelno jako zanimljivi i sasvim dovoljni za fotografije, posmatraču ostaje prostor i mašta da postavi scenu i odredi vrijeme za neku svoju priču, neki svoj film, o ljudima i događajima ispred i iza tih zidova."

Kapetanović je dodao i da su ove fotografije rezultat njegovog iskrenog, subjektivnog i nadasve nostalgičnog idealiziranja mahala, ali i straha od nestanka ili metamorfoze istih u nešto isuviše moderno, bezdušno, jednolično.

"Ja doživljavam i ljepotu vrata i prozora tih mahala, kao usta i očiju, ulica uskih i strmih, fasada kao ljuski od oraha, slomljenih i oljuštenih. U svemu ovome vidim i osjećam da jedno vrijeme nestaje, a mnoge priče uskoro niko neće imati da pripovjeda. Možda samo fotografije ostanu da svjedoče, o tamo jednoj, Mahali Paradiso...", poručio je.

Igor Kapetanović je rođen u Sarajevu prije tridesetak godina, a fotografijom se ozbiljnije bavi posljednju deceniju. Njegove teme su obično detalji uhvaćeni u licima ljudi, pričama ulica ili pak ljepoti prirode. Za svaku svoju fotografiju smatra da su odraz stanja duha u kojem se on nalazi u tom trenutku.

Izložba se može pogledati svakim radnim danom od 10 do 14 sati te od 15 do 18 sati.