Kultura
22

Neprocjenjivo blago pored nas: Neke od najvrednijih ikona u svijetu nalaze se u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vrijednost i bogatstvo eksponata u Muzeju Stare pravoslavne crkve u Sarajevu je neprocjenjivo. Riječ je o jedinstvenom blagu ikona, važnih dokumenata i drugih materijalnih ostataka, koje svjedoči o historijskom, religijskom i kulturološkom kontinuitetu.

Stara pravoslavna crkva u Sarajevu jedan je od najvrednijih kulturno-historijskih spomenika u BiH. Crkva datira iz 16. stoljeća, ali se pretpostavlja da je izgrađena na temeljima starije crkve iz srednjeg vijeka.

Smještena u srcu Baščaršije, Stara pravoslavna crkva tek svojim spoljašnim zidom stidljivo ukazuje na bogatstvo arhitekture i kulture od koje je sačinjen čitav objekat. Danas je ona nezaobilazna turistička destinacija u glavnom gradu BiH, a muzej i unutrašnjost crkve svojevrstan su vremeplov i oaza kulturno-historijskog naslijeđa.

"Stara pravoslavna crkva organski je dio ne samo pravoslavnog stanovništva, već općenito grada Sarajeva, jer je svjedok kulture, historije i religije na ovim prostorima. S ponosom ističemo da Muzej Stare pravoslavne crkve spada među pet svjetskih muzeja po kvalitetu ikona koje se čuvaju u njemu", istakao je za Klix.ba paroh Vanja Jovanović.

U Muzeju se nalazi blizu 700 eksponata, gdje dominiraju ikone, a jednu od ikona naslikao je i učenik čuvenog El Greka. Ikone su nastale u periodu od 15. do 19. stoljeća. Osim toga, u muzeju se nalaze i vrijedni dokumenti iz osmanskog perioda koji govore o korespondenciji pravoslavne crkve i osmanskog državnog vrha. Jedan od najvrednijih dokumenata je i tzv. sarajevska krmčija, koja reguliše pravila crkvenog ponašanja.

Brojni predmeti kujundžijske zanatske izrade i crkvene odore koje datiraju iz 16. stoljeća također su dio bogate riznice muzeja.