Kultura
0

Nastupom Divanhane završen prvi Sedra Sevdah Fest

Klix.ba
Divanhana zatvorila Sedra Sevdah Fest
Divanhana zatvorila Sedra Sevdah Fest
"Crven fesić", "Grana od bora", "Ko se ono brijegom šeće" i mnogim drugim pjesmama u izvedbi grupe Divanhana, sinoć je uspješno završen 1. Sedra Sevdah Fest.

Mladi ali i oni stariji ljubitelji sevdalinke uživali su u sjajnoj atmosferi koju je napravila grupa Divanhana, koja je dva puta vraćana na bis.

Krajiškoj publici sinoć se obratio i direktor festivala Vlado Kabrera, koji se zahvalio svim sponzorima festivala ali i predsjedniku Organizacionog odbora dr. Šefiku Smlatiću bez kojeg kako kaže festival ne bi bilo moguće organizovati. Direktor Kabrera izrazio je želju da ovaj festival postane tradicija, te je najavio kako se već sada radi na pripremama za slijedeći Sedra Sevdah Fest.

"Izuzetno sam sretan uspješnim održavanjem 1. Sedra Sevdah Festom. Publika ali i izvođači opravdali su naše povjerenje, što nam daje entuzijazam i optimizam da nastavimo dalje sa našim radom", kazao je direktor Kabrera.

Četiri festivalske noći na terasi hotela Sedra ponudile su isto toliko vrhunskih koncerata, najboljih i najinteresantnijih izvođača sa područja Bosne i Hercegovine, koji su na svojstven način interpretirali tradicionalnu bosansku pjesmu - sevdalinku. Festival je privukao mnogobrojne goste iz cijele BiH, ali i zemalja iz regiona, pa čak i iz daleke Kolumbije.

Predsjednik organizacionog odbora dr. Šefik Smlatić naglasio je važnost održavanja ovog festivala, ali i uspješnost organizacije ovakvih projekata za razvoj turizma i kulture u Unsko-sanskom kantonu.

"Za ove predivne četiri noći možemo sa ponosom reći da se Una spojila sa sevdahom a Krajišnici pokazali svojim odzivom, emocijama, tokom nastupa izvođača u svim noćima da je sevdah dio bića ovih ljudi. Za organizaciju ovakve manifestacije bilo je potrebno angažovati čitav tim entuzijasta i zaljubljenika u muziku koja izvire iz srca naše zemlje. Ja sam sretan što su naši Krajišnici kroz ove četiri noći pod zvijezdama na rijeci Uni širom otvorili vrata manifestacijama ovakvog sadržaja i poslali jasnu poruku svim umjetnicima bez obzira u kojem području umjetnosti djeluju da su ovdje dobrodošli", rekao je dr. Šefik Smlatić

Organizatori su također istaknuli kako je cilj održavanja festivala stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu Bosne i Hercegovine, ali i odaslali snažnu poruku: Sve jednom prođe. Samo sevdah ostane.