Od 13. do 23. decembra
0

Napretkovi božićni dani 2008.

FENA
Tradicionalni Napretkovi božićni dani ove će godine sarajevskoj publici od 13. do 23. decembra ponuditi mnoštvo zanimljivih kulturnih i sportskih događaja.

Dani će biti otvoreni SAŠK Napretkovim međunarodnim božićnim malonogomentnim turnirom koji će 13. i 14. decembra biti održani u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji.

Kako je rečeno danas na konferenciji za medije u Sarajevu, u šesnaestom izdanju turnira učestvovat će 10 ekipa, a ulaznice po cijeni od pet KM već su u prodaji. Dogovoreno je da će pobjednici Bajramskog i Božićnog malonogometnog turnira odigrati finalnu utakmicu, a sav će prihod ići u humanitarne svrhe. Termin ove utakmice bit će saopćen naknadno.

Centralni događaj manifestacije bit će Napretkov svečani božićni koncert koji će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti održan 18. decembra. Ovaj tradicionalni muzički događaj ove će godine biti u znaku Češke Republike, čiji će solisti zajedno s bh. izvođačima nastupiti pod dirigentskom palicom Julija Marića.

Uz zbor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo te Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije, nastupit će Zdenka Mervova i Katarina Vovkova (soprani) te Petr Murcek (tenor) iz Češke, kao i Armando Puklavec (bariton) iz BiH.

Glasnogovornik češke ambasade Ognjen Grebo istaknuo je da učešće čeških umjetnika u božićnom koncertu predstavlja samo uvod u mnoga kulturna zbivanja koja će ta zemlja u BiH organizirati u okviru njenog predsjedavanja Evropskom unijom od 1. januara naredne godine.

Dirigent Julio Marić najavio je da će na koncertu biti izvedena djela Mozarta i Bizea, pučke pjesme te nekoliko novih duhovnih pjesama koje do sada nisu izvođene pred sarajevskom publikom.

Akademijom i izložbom fotografija Hrvatsko planinarsko društvo "Bjelašnica 1923" 15. decembra će u Domu Oružanih snaga BiH obilježiti 85 godina od utemeljenja i 10 godina od obnove djelovanja.

U okviru Napretkovih božićnih dana bit će održan i 17. Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu 20. decembra u klubu Lira uz učešće 56 igrača, 14. likovni annale 22. decembra u Maloj galeriji sv. Ante na Bistriku gdje će biti predstavljenoi više od 50 djela članova Napretkove likovne skupine, dok će 17. decembra biti predstavljen Hrvatski narodni godišnjak 2009. također u klubu Lira.

Manifestacija će biti završena božićnim koncertom HKD Napredak – Povjerenstva Novo Sarajevo, koji će biti priređen 23. decembra u dvorani općine Novi Grad.

Prihod od većine događaja bit će usmjeren u Napretkov fond za stipendiranje "Ivo Andrić-Vladimir Prelog".