Pod prašinom milioni eura
0

FOTO / Nakon 70 godina otključali stan i našli veliko bogatstvo

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 70 godina jedan stan u Parizu skrivao je tajnu iza svojih vrata. Stan je bio napušten, ali zaključan, a najam uredno plaćen, te svih tih godina niko nije ni pokušavao obići stan ili ući unutra. Međutim, upravo tu je pronađena slika umjetnika Giovannija Boldinija, koja je nedavno prodana za 2,1 milion eura.

Vlasnica stana koji je krio tajnu o ogromnom bogatstvu, napustila je Francusku prije Drugog Svjetskog rata i nikada se nije vratila.

Međutim, kada je nedavno umrla u dobi od 91. godine data je dozvola da se uradi popis stvari u njenom stanu koji se nalazi u blizini crkve Trinité u Parizu.

Službenici nisu ni slutili da će iza vrata stana, ispod debelog sloja prašine, pronaći vrijedne antikvitete, te sliku italijanskog umjetnika Giovannija Boldinija iz 19. stoljeća.

Ulazak u stan jedan od službenika koji je popisivao inventar opisao je poput ulaska u dvorac Trnoružice, jer sve je izgledalo upravo tako kao da je vrijeme stalo 1900. godine.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Osjetio se miris ustajale prašine. Hodali smo ispod visokih drvenih stropova, tu se nalazila stara peć za drva, u kuhinji se isticao kameni sudoper, a svugdje su bile igračke Mickeya Mousa, koje datiraju od prije rata", kazao je Olivier Choppin-Janvry, koji je i otkrio vrijedne starine.

Choppin-Janvry je ispričao i to da se u stanu nalazi i nevjerovatno lijepi toaletni stolić, međutim, kako je kazao, srce mu je zaigralo kada je ugledao "magičnu" sliku žene u ružičastoj večernjoj haljini.

Ispostavilo se da slika pripada slavnom umjetniku Boldiniju, a njegova muza je bila lijepa Francuskinja Marthe de Florian, baka žene koja je napustila stan, ostavivši ogromno bogatstvo skrivenoiza vrata punih 70 godina.

Marthe de Florian je bila glumica sa dugim popisom obožavatelja, a to dokazuju i pisma koja su pronađena u stanu, uvezana vrpcom. Navodno, jedan od njenih obožavatelja je bio i 72. premijer Francuske George Clemenceau, ali i sam umjetnik Boldini.

Kako pišu strani mediji, stručnjaci isprva nisu vjerovali da je slika zaista Boldinijeva, jer nije bilo zapisa o njegovim neizloženim slikama.

Boldinijeva slika
Boldinijeva slika
No, Marc Ottavi, umjetnik - specijalista, se odlučio konsultovati s kolegama, te su u knjizi koju je pisala Boldinijeva udovica pronašli nekoliko riječi o tome.

Navodno, slika je urađena kada je Marthe de Florian imala 24 godine. I, naravno, slika je odmah prodana za 2,1 milion eura.

Naime, početna početna cijena slike je bila 300.000 eura, međutim na kraju je dosegla rekordnu cijenu od 2,1 milion eura.

"To je bio veličanstven trenutak. Moglo se vidjeti da kupac zaista vili i želi tu sliku", kazao je Ottavi, prenosi "Daily Telegraph"-