Kopirao dijelove Wikipedije?
0

Najpoznatiji živi francuski pisac optužen za plagijatstvo

Sarajevo-x.com
Michael Houellebecq (Foto: AFP)
Michael Houellebecq (Foto: AFP)
Najpoznatiji francuski pisac Michael Houellebecq je ranije optuživan da su njegove knjige rasističke i seksističke. Ovog puta je optužen za plagijat jer je uzeo dijelove Wikipedije i naveo ih u svojoj novoj knjizi, saznaje AFP.

Knjiga "La carte et le territoire" ("The Map and the Territory") se nedavno našla u knjižarama u jesenjoj izdavačkoj sezoni i favorit je za osvajanje prestižne literarne nagrade "Goncourt" u novembru.

Nestrpljivo očekivana knjiga kritički ismijava svijet umjetnosti u Parizu i govori o pijanom, smrdljivom i loše obučenom piscu Michaelu Houellebecqu.

Knjiga se razlikuje od prethodnih u kojima je pokazivao mržnju i provokativnost.

Većinom je dobila pozitivne kritike, novine "Liberation" su je nazvale remek-djelom, a neki kritičari su je pohvalili jer ne ponižava žene i ne sadržava antiislamsku propagandu, te su pomislili da je Houellebecq napokon pokazao svoju bolju stranu.

Ovakve pohvale su u potpunoj suprotnosti sa knjigom "Platform" objavljenom 2001. godine, koja je ovog pisca dovela na sud pod optužbom da potiče rasnu mržnju zbog svog stava prema islamu.

Houellebecq je oslobođen svih optužbi.

U ponedjeljak je ovaj pisac, koji sada živi u Španiji već nekoliko godina, nakon što je živio u Irskoj, uvučen u još jednu kontroverzu jer ga je internet-stranica Slate.fr optužila da je u svojoj knjizi naveo sadržaje kopirane sa Wikipedije. U članku naslova "Mogući plagijat" istaknuta su najmanje tri odlomka koja su očigledno kopirana sa online-enciklopedije koju mogu pisati i dopisivati svi njeni korisnici.

Različiti tekstovi se tiču francuskog lovačkog aktiviste, grada Beauvaisa i muha.

Na internet-stranici Slate.fr se navodi da je Houellebecq kopirao opis uloge policijskih službenika sa internet-stranice Ministarstva unutrašnjih poslova i da je kopirao opis hotela u južnoj Francuskoj sa njegove internet-stranice.

U intervjuu povodom ovih optužbi koji je objavio magazin "Le Nouvel Observateur", Houellebecq je rekao da su optužbe o plagijatu smiješne i da su samo još jedna u nizu uvreda koje je pretrpio u posljednje vrijeme.

"Kada koristite krupne riječi kao što je optužba za plagijat, čak i ako je sama optužba smiješna, nešto od optužbe će uvijek ostati, to je kao rasizam. Miješanje pravih tekstova u tekstove fikcije je metoda koju su pisci oduvijek koristili", izjavio je Houellebecq.

Većina francuskih kritičara su toplo dočekali knjigu "Le carte et le territoire", prvu Houellebecqovu knjigu od 2005, kada je objavio "The Possibility of an Island", ali ga je jedan od članova žirija za dodjelu nagrade "Goncourt" žestoko kritikovao.