Kultura
481

Najmlađi čuvari muzeja jedva čekaju da nacrtaju sve što su vidjeli

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Građanskoj akciji "Ja sam Muzej" pridružili su se i mališani iz igraone i vrtića "Mali svijet" zajedno sa svojim odgajateljima.

Dječica uzrasta od tri do šest godina ovim su dala doprinos institucijama kulture BiH i njenim radnicima u borbi za njeno očuvanje.

Odgajateljica Mirnesa Parić-Lagumdžić kazala je da su na ovu ideju došli odmah nakon što je pokrenuta inicijativa "Ja sam Muzej".

"S obzirom na to da nam je ovo starija grupa danas nas ima manje. Dječica imaju od tri do šest godina i njima je ovo zanimljivo, a bili smo i u historijskom muzeju", rekla je Parić-Lagumdžić.

Našalila se kako dječica na pitanje šta se nalazi u muzeju simpatično odgovaraju kako se u muzeju nalaze životinje koje su umrle.

"Mali su još, ali veoma su oduševljeni, isto kao što su bili oduševljeni kada smo išli u pozorište ili u drugi muzej. Djeci je ovo sve doživljaj, a posebno historijske stvari koje ih zanimaju. Oni to pričaju, prenose, dodaju mnogo stvari", rekla je Parić-Lagumdžić.

Na kraju je dodala da su u prošlosti u više navrata pokušavali doći, ali da je muzej bio zatvoren.

"Bitno je da djeca razvijaju ljubav prema umjetnosti, gradu i historiji, a i prema svom gradu i državi. Da spoznaju šta se dešava, jer potrebno je razvijati njihove vidike", zaključila je Parić-Lagumdžić.

Dječica su bila oduševljena posjetom muzeju toliko da su komentarisali kako će nakon posjete crtati muzej, a iskoristili su ovu priliku i da ponove abecedu.