Festival u Adani
0

Najbolji film "Šta ja znam" Šejle Kamerić i Timura Makarevića

FENA
Kratki igrani film "Šta ja znam" u režiji Šejle Kamerić i Timura Makarevića osvojio je nagradu za najbolji film na Festivalu kratkog filma u Adani, Turska.

Adana Golden Boll festival postoji od 1969., a od ove godine Festival je pokrenuo i takmičarsku selekciju filmova iz mediteranskih zemalja u kojoj se našao i film "Šta ja znam".

Pored toga, ovo će se bh. ostvarenje u toku juna prikazati i u takmičarskim selekcijama Festivala mediteranskog filma u Tangeru (Maroko) te na Bukurešt film festivalu, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.

Time ovaj kratki film nastavlja uspješni festivalski život koji je u proteklu godinu, nakon premijere na Filmskom festivalu u Veneciji, prikazan na velikom broju festivala širom Evrope (Zagreb film festival, Clermont Ferrand Short Film Festival, Glasgow Film Festival, Diagonale, Crossing Europe Film Festival Linz, Next Film Festival, Festival de Arte Mare, Festival de Cine d'Aubagne, i drugi).

Realiziran je u produkciji SCCA/pro.ba u sklopu projekta "Bosna i Hercegovina u potrazi za izgubljenim identitetom", u koprodukciji s OK Centrom Linz te Emotion Film Ljubljana. Pomoć su dali i Švicarski ured za saradnju u BiH, Fondacija Otvoreno društvo BiH, Fondacija za kinematografiju i Erste Bank.