Kultura
0

Nagrada za satiru stigla u BiH

Sarajevo-x.com
U Ministarstvu za dijasporu Srbije uručene su tradicionalne nagrade za satiru. To ministarstvo veliku pažnju posvećuje književnicima i drugim umjetnicima iz dijaspore i matice i čini sve da ih poveže i omogući promociju njihovih djela i stvaralaštva, rečeno je na svečanosti.

Za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri, nagradu "Radoje Domanović" dobio je pjesnik Petar Pajić, dok je za najbolju knjigu satire, objavljenu na srpskom jezičkom području u prošloj godini, nagrada pripala satiričarima Bojanu Ljubenoviću i Radislavu Raši Papešu. Za doprinos satiri u raznim medijima (pozorište, film, likovna i muzička umjetnost) nagrađen je glumac Velimir Bata Živojinović. Visoko priznanje dodijeljeno je Živojinoviću, ne samo kao velikom glumcu i umjetniku, nego i kao velikom čovjeku, istakao je Radoslav Tilger, predsjednik Fonda "Radoje Domanović“, na svečanosti.

Na svečanosti su novinari upoznati i sa imenima satiričara koji su dobili nagradu "Ekselencija satire", koja se dodeljuje najuspješnijim satiričarima iz inostranstva.

Ovogodišnji laureati su: Bojan Bogdanović iz Zenice, koji je ove godine već proglašen najboljim satiričarem BiH, Gančo Savov iz Bugarske i Valerij Butulesku iz Rumunije.

Bojan Ljubenović je nagrađen za knjigu priča "Triput sečem, i opet kratko", dok je Papeš Raša dobio nagradu za knjigu aforizama "Fundamentalno dno". Nagradu dodjeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond "Radoje Domanović". I među dosadašnjim laureatima su bili izuzetni umjetnici: akademik Matija Bećković, književnici Dušan Kovačević, Milovan Vitezović i Momo Kapor, muzičar Bora Đorđević, glumica Jelisaveta Seka Sablić, reditelj Emir Kusturica.