Kultura
0

Na ovogodišnjem sarajevskom Sajmu knjige više od 90.000 posjetilaca

FENA
Upravni odbor Udruženja izdavača i knjižara BiH na današnjoj sjednici ocijenio je da je ovogodišnji sarajevski sajam knjige bio najbolji poslijeratni sajam o čemu svjedoče brojna priznanja izdavača i knjižara iz BiH i izlagača iz drugih zemalja upućena organizatorima Sajma.

Istaknuto je da je na Sajmu ostvarena dosad najveća organizovana i individualna posjeta iz cijele BiH (više od 90.000 posjetilaca) tokom šest sajamskih dana.

Predstavljanje autora i izdavača u „Bosanskoj kući“ praćeno je vrhunskom medijskom prezentacijom autora i knjiga, a u toku Sajma uspješno je organizovan i III međunarodni susret slavista.

Za naredni jubilarni sarajevski sajam knjige 2008.godine poziv je upućen svim dosadašnjim izlagačima i novim zainteresovanim domaćim i stranim izdavačima.

Dogovoreno je da se u KSC Skenderija osigura veći prostor za naredni sajam i razmotri novi koncept prezentacije knjiga i autora, te da se izdvoji prostor za dječije stvaralaštvo i druge djelatnosti posvećene knjizi.

Upravni odbor je donio odluku o učešću na frankfurtskom, podgoričkom, zagrebačkom i beogradskom sajmu knjiga kroz zajednički nastup i uputio poziv svim izdavačima za učešće na tim međunarodnim prezentacijama bh. knjige.

Na današnjoj sjedenici bili su svi članovi Upravnog odbora, a predsjedavao je predsjednik Udruženja Ibrahim Spahić.

Upravni odbor je donio i odluku o formiranju žirija za tradicionalnu nagradu izdavača i knjižara BiH.

Razmatrana su i pitanja u vezi s otkupom knjige i podsticajnim mjerama izdavaštvu u BiH od odgovarajućih institucija bh. vlasti, kao i prijedloge za zaštitu autorskih i izdavačkih prava i utvrđivanje novih stopa PDV-a.