Kultura
0

Na obilježavanju 70 godina od Bitke na Neretvi nastupaju Frenkie, Zoster...

Piše: A. U.
Jusuf Hadžifejzović, Nijaz Skenderagić i Una Bejtović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U kompleksu Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici, 11. maja će bogatim programom biti obilježena 70. godišnjica najhumanije bitke u historiji ratovanja.

U organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnoooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini obilježit će se 70. godišnjica Bitke na Neretvi, koja je proglašena i najhumanijom bitkom u historiji ratovanja. S obzirom na trenutnu političku situaciju u zemlji, cilj ove manifestacije je da okupi što više mladih ljudi i promovira antifašističke ideje. Čitav program je osmislio i režira Dino Mustafić.

"Pored velikog jubileja, treba obilježiti godišnjicu ove bitke zbog situacije u zemlji i sve češćeg promoviranja fašističke ideje. Zato je program koncipiran i okrenut ka mladima i širenju antifašizma. Pozvali smo sve žive učesnike ove bitke, a odziv je veliki. Želja nam je da se antifašističke manifestacije nastave obilježavati i u cijeloj regiji. U muzeju će, ovim povodom, biti obnovljena stalna postavka bitke, a koja je prilično devastirana tokom rata“, rekao je za Klix.ba Nijaz Skenderagić, predsjednik Odbora za obilježavanje godišnjice Bitke na Neretvi.

Poseban performans, u okviru kreativnog programa obilježavanja godišnjice bitke izvest će i poznati bh. konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović.

"Ja sam pozvan da učestvujem po dvije linije. Prva je izrada scenografije za stage, u kojoj mi pomažu Daniel Premec i još neki asistenti sa Akademije likovnih umjetnosti. Pozadina stagea bit će napravljena od gipsa, zavoja i mreža, sa lijeve strane nalazit će se most, a sa desne reprodukcija plakata za film 'Bitka na Neretvi', Veljka Bulajića, koji je napravio Pablo Picasso. Druga linija je nastup sa Charlama Teatrom. Izvest ću šestominutni performans uz pjesme 'Maljčiki' i 'Radnička klasa odlazi u raj'. U tome mi pomažu još dva umjetnika i jedna umjetnica“, izjavio je Hadžifejzović za Klix.ba.

Skenderagić je najavio da će ovo biti prvi put da na ovakvoj manifestaciji neće biti političkih govora te da "žele da umjetnici govore“. Također, najavljeno je i obilježavanje Bitke na Sutjesci i zasjedanja ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a.

Program obilježavanja počet će projekcijom filma "Kinema komunisto“ u kinosali Jablanica, 10. maja od 19 sati.

Zvanični program počinje u kompleksu muzeja, 11. maja od 8 sati, kada će nastupiti folklorne i muzičke grupe, održat će se tradicionalna biciklijada "Stazama ranjenika“, bit će položen vijenac na Makljenu, otvorena izložba, spušteni karanfili u Neretvu, a položit će i vijenac kod Vječne vatre.

U 12 sati počet će kreativni program na vanjskoj pozornici u kompleksu muzeja, koji će otvoriti performans Jusufa Hadžifejzovića, a nastavit će se nastupima Frenkija, Zostera, Grofa Đurasa...

Film "Kinema komunisto“ bit će prikazan u velikoj dvorani muzeja u 13 sati.