Međunarodni dan plesa
8

Na Klix.ba pratite poseban online repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo

N. V.
Narodno pozorište Sarajevo je povodom Svjetskog dana plesa u 19.00 sati emitovalo prvu online baletnu premijeru “Ostani kući” na svom Youtube kanalu, a u 19.30 počelo je emitovanje arhivskog snimka jednog od najpoznatijih bijelih baleta "Giselle".

Kompozitor baleta Giselle je Adolf Adam, koreografija i režija je Edina Pape, urađena prema Coraliju, Perrotu i Petipi, a uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom je dirigovala Samra Gulamović. U predstavi su igrali solisti i ansambl Baleta NPS.

Koreografiju za šestominutni balet "Ostani kući" koji je emitovan u 19.00 sati, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, uradio je ansambl Baleta NPS.

Online baletna premijera nastala je iz potrebe naših umjetnika da daju svoj doprinos u borbi protiv pandemije COVIDA-19, u vremenu kada su imali namjeru premijerno izvesti balet “Šeherzada” na sceni NPS, pred publikom.

Danas se obilježava Međunarodni dan plesa, a obzirom na to da su baletski umjetnici uskraćeni za igranje predstava pred publikom odlučili su se obilježiti ga online, a svoje pokrete da dovedu u domove ljubitelja plesa.