Kultura
0

Muzička komedija o grupi The Beatles 26. marta u kinu Meeting Point

FENA
Fondacija za razvoj kulture i civilnog društva Kriterion u Sarajevu prikazuje 26. marta film o grupi The Beatles, legendarnu komediju Richarda Lestera "A Hard Day’s Night", saopćeno je danas iz te fondacije.

Film će biti prikazan u kinu Meeting point s početkom u 21 sat. Ulaznice čija je cijena 4 KM mogu se kupiti na blagajni Kina Meeting point pred početak projekcije.

"Prikazivanjem filma, Fondacija Kriterion pruža vam prilku da u pravom smislu riječi osjetite 'beatlesomaniju' koja je vladala svijetom šezdestih godina.

Ako kojim slučajem neka nepoznata rasa iz dubine svemira krene na put ka našoj planeti, prvo na šta će naići bit će bend The Beatles.

Tačno u ponoć 4. februara ove godine NASA je prema zvijezdi Polaris lansirala sondu koja emituje pjesmu The Beatlesa 'Across the Universe' kao prvu pjesmu ikada u svemiru", navodi u saopćenju za javnost Fondacija Kriterion.

Za film „A Hard Day's Night“ iz 1964. godine mnogi istaknuti filmski kritičari tvrde da je to najbolja britanska muzička komedija svih vremena.

Snimljen je nakon što je prodaja albuma „The Beatlesa“ nadmašila sve dotadašnje rekorde u Engleskoj, Americi i Australiji.

To je priča o jednom uobičajenom danu u kojem članovi benda kreću vozom iz Liverpoola u London, gdje treba da snimaju osam novih pjesama, konstantno praćeni masom vatrenih obožavatelja benda.

Film je 1965. godine bio nominiran za dva Oskara, i to u kategorijama za najbolju muziku i najbolji scenarij, saopćeno je.