Kultura
578

Mural na zidu Ekonomske škole: Djevojka koja drži masline i "ribu borca" šalje poruku mira

Klix.ba
Zid zgrade Srednje ekonomske škole u Sarajevu odnedavno je ukrašen zanimljivim muralom.

Ovaj mural je dio projekta "Let's paint peace", koji se održava u sklopu kampanje Beton festa 2015. godine, a povodom proslave 20 godina mira u BiH.

Pored umjetnika iz Francuske, Italije, Njemačke i Rumunije, ovom se projektu pridružio i hrvatski umjetnik Lonac, te gradu Sarajevu poklonio mural koji predstavlja alegoriju mira.

"Lik (Maja) predstavlja alegoriju koja balansira dvije staklenke: otvorena staklenka s maslinama predstavlja mir, a zatvorena staklenka sa 'sijamskim borcem' predstavlja rat. Ova riba ima nadimak 'borac riba', jer je sklona agresiji prema vlastitoj vrsti, kao mi ljudi", pojasnio je umjetnik pozadinu nastanka ovog umjetničkog djela.

Mural (od riječi na španskom jeziku) je slika urađena na zidu, plafonu-tavanici ili nekoj drugoj velikoj permanentnoj zidanoj površini.

Zidno slikarstvo se prvi put pojavilo još u antičko doba, a nekad su zidne slike imale veliku važnost, ne samo kako bi ukrašavale vjerske i stambene prostorije, nego i slale poruku bogatstva i pokroviteljstva.

Murali su popularni i danas širom svijeta, a najpopularniji u Meksiku.

Teme često zastupljene na muralima mogu biti različiti alegorijski prikazi inspirisani političkim, religijskim i drugim motivima i idealima.

Murale ne treba miješati sa grafitima. Grafiti, kako im samo ime navodi, su znakovi, potpisi, stilizovani, uvećani i razrađeni na različite načine. S druge strane, murali su slike na zidu različitog karaktera i imaju sve odlike jedne kompletne slike.

Organizacija Beton fest 2015. se najviše zahvaljuje firmi Bosman d.o.o. na pomoći ustupanjem dizalice, bez koje realizacija poklanjanja murala ne bi bila moguća, te navode kako sljedeće godine u planu imaju slikanje još murala na brojnim sarajevskim lokacijama.

Sarajevo je nedavno dobilo još jedan mural - radi se o radu američkog umjetnika Caleba Neelona na zgradi Veterinarskog fakulteta.