Kontroverzna umjetnost
28

Stolac dobio mural sa simbolima NDH, iz SDA oštro reagovali i pozvali na uklanjanje

G. Š.
Foto: Stolac city
Foto: Stolac city
Stolac je u petak dobio mural u čast Građanskog nogometnog kluba "Dinamo" Zagreb, u Humskoj ulici gdje se nalazi i mural splitskog Hajduka, što je izazvalo oštre reakcije iz stolačke organizacije SDA smatrajući taj čin sramotnim zbog spornih simbola iz vremena NDH.

Iz općinskog odobra ove stranke su naglasili kako prikazivanje ovakvih simbola budi negativne emocije među ljudima.

"Mi, kao organizacija koja cijeni demokratiju, mir i toleranciju, želimo izraziti našu oštru osudu nedavno izrađenog murala u Stocu na kojem su prikazane granice Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Takav prikaz historijskog perioda koji je donio mnogo patnje, stradanja i nepravde za mnoge ljude u cijelom regionu, izaziva duboku zabrinutost i nelagodu. Smatramo da je važno da umjetnost promiče vrijednosti tolerancije, suživota i pomirenja. Prikazivanje simbola ili granica koje su povezane s teškim vremenima iz prošlosti može podupirati podjele i negativne emocije među ljudima", navode iz Općinski odbor SDA Stolac.

Umjesto toga, kako ističu, pozivaju umjetnike i građane da zajedno rade na umjetničkim projektima koji promiču mir, razumijevanje i solidarnost.

"Svjesni ozbiljnosti situacije, također pozivamo nadležne organe da brzo i odlučno djeluju kako bi identifikovali počinitelje koji su stvorili ovaj kontroverzni mural. Očekujemo da će pravosudni sistem provesti istragu kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj čin i da će počinitelji biti privedeni pravdi", navode iz stolačke organizacije SDA.

Poručuju, da samo takav korak može poslati snažnu poruku da se promiču vrijednosti mira, suživota i pravne države.

"Od gradonačelnika Stoca i lokalnog HDZ-a, i nosioca evropskih vrijednosti, a koji imaju potpunu vlast u Stocu, tražimo da se mural ukloni s javnog prostora kako bi se izbjegla daljnja kontroverza i potencijalna šteta po društvo, a naročito povratničku populaciju u Stocu", zaključuje u saopćenju Općinski odbor SDA Stolac.