Mostarsko ljeto
27

Mostarska publika uživala u poeziji pod otvorenim nebom i dramskoj predstavi o porodici

G. Š.
Međunarodna kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2023" sinoć je posjetiocima u najvećem hercegovačkom gradu priredila pravu poslasticu prožetu poezijom i dramom koje su donijele dašak svježine u vrelu mostarsku noć.

Večer je počela na otvorenoj sceni Narodne biblioteke Mostar gdje je upriličena promocija knjige "Kuća" autorice Julijane Mladenovske Tešije, koja je prošle godine u Makedoniji dobila nagradu kao najbolja pjesnička stihozbirka neobjavljenog autora.

Autorica kaže da je za ovu knjigu inspiraciju kuća i da se cijela knjiga bavi tom tematikom.

"Kako sam sama migrant, iz Makedonije sam se preselila u Hrvatsku, shvatila sam da zapravo postoji više nivoa tih sjećanja na kuće u kojima sam bila prije i šta mi sada sve te kuće znače. Shvatila sam da ne nosim moj rodni grad Skoplje kao grad u sebi i da mi, zapravo, ništa ne znači kada odem u Skoplje danas, ali nosim Skoplje iz moga djetinjstva duboko i tu je negdje ta ideja o kućama, o kući, o našem tijelu kao prostoru sjećanja, kazala je autorica.

Ističe da je dio pjesama motivisan i samim gradom Mostarom i njenim dolaskom u taj grad, koji je posjetila prvi put nakon djetinjstva 1998, godine kad nije bilo Starog mosta, te prošle godine kad je ponovno vidjela uzdignut Stari most iznad Neretve.

Osim autorice, o knjizi je govorio i Asmir Kujović, stihove je čitala Anisa Mujić, a muzičkim numerama događaj su obogatile članice grupe Zerdelija, Tijana Bašić i Marija Raspudić.

Nakon poetske večeri pod mostarskim nebom, na daskama koje život znače u punom "Studiju 64" Narodnog pozorišta u Mostaru odigrana je nagrađivana predstava "Sve je to iz kuće" autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, a nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi aktualne tematike tumačeći likove Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić su publici na jedinstven način osvijestili značaj porodice i probudili brojne emocije.

Predstava govori o odgoju u nepotpunoj porodici, u smislu nedostatka jednog roditelja, o problemima koji se danas događaju, depresijama, o mladim ljudima koji prolaze kroz vršnjačko nasilje, školskim, porodičnim i drugim problemima.

Glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Adna Kaknjo, je kazala kako je tužno što je aktuelna takva tema, ali da je itekako potrebna.

"Smatram da je porijeklo svih nedaća, nažalost, iz kuće, a i dobrih stvari je, također, iz kuće, samo sve zavisi od odgoja, načina i pristupa djetetu. Drago nam je što smo upravo sa ovom predstavom u Mostaru", kazala je Kaknjo.

Naredni sadržaj u okviru "Mostarskog ljeta" najavljen je za ponedjeljak, 17.jula, kada će u Muzeju Hercegovine Mostar – odjeljenje književnosti , sa početkom u 19:30 sati biti održana promocija knjige "Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876" autora Emira Demira.