SARTR
0

Monografija posvećene doajenki bh. glumišta Ines Fančović

FENA
Ines Fančović
Ines Fančović
"Ines" naziv je monografije autora Vojislava Vujanovića posvećene doajenki bh. glumišta Ines Fančović koja će biti predstavljena u četvrtak, 4. marta, ovdašnjoj publici na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

O knjizi će, pored autora, govoriti recenzenti Gradimir Gojer i Safet Plakalo.

Njen autor likovni kritičar i historičar umjetnosti Vojislav Vujanović istaknuo je Feni da je knjiga objavljena u svjetlu obilježavanja 60 godina umjetničkog rada i 80 godina života te glumice te da je njegova intencija bila istovremeno sagledati i njen umjetnički rad i životnu parabolu.

U knjizi se stoga, kazao je, neprestano prožimaju njene prilike iz života i život te glumice na sceni.

Vujanović podsjeća da su prvi scenski istupi Ines Fančović zabilježeni u kazalištu u Splitu odmah poslije završetka Drugog svjetskog rata. Tačnije, rat još nije bio ni završen, ali su partizanske jedinice već bile ušle u Split, kada se Fančović prijavila na audiciju za pjevačicu u operi, ali je vrlo brzo prešla u dramski odsjek.

Nakon Splita, ona odlazi u Šibenik gdje se tek osnivao teatar u kojem je sa svojim mužem bila prvi član tamošnjeg ansambla. Ubrzo odlazi u Osijek, početkom 50-ih godina prošlog stoljeća, gdje je provela deset godina.

"Negdje 60-ih godina na proputovanju je došla u Sarajevo, prošetala gradom i alejom te rekla da je to jedini grad u kojem može živjeti. Ubrzo se tu i doselila i više nije odlazila iz ovog grada, čak ni tokom rata kada su je bjesomučno zvala njena djeca da napusti Sarajevo", kazao je Vujanović.

Na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55 provela je oko 40 godina, uz one provedene u Osijeku, Šibeniku i Splitu.

"Njen sam umjetnički lik sagledavao kroz kreacije njenih uloga, od prvih koje je realizirala u Splitu, iako su to bile epizodne uloge, kao i one ostvarene na ostale tri teatarske scene. Istovremeno sam pratio njen intimni život koji je bio veoma buran. Ako se može uvažiti narodna krilatica da život piše romane, onda se to uistinu može reći za Ines Fančović", potcrtao je on.

Naglasio je da se te dvije linije u životu ove vrsne glumice neprestano prožimaju poput fuge do današnjih dana. U određenim je segmentima Fančović pokušavala dati vlastite refleksije na određene glumačke kreacije, odnosno likove koje je volila više od drugih.

Monografiju, osvježenu s 52 fotografije iz života i sa scene Ines Fančović, izdala je IK "Maunagić".

Predstavljanje knjige će početi u 20 sati.